SAYIŞTAY Başkanı Recai Akyel, hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışıp, diğer kurumlara örnek olmaları gerektiğini belirterek, "Lakayıt, vurdumduymaz olamayız" dedi.
Sayıştay Başkanlığı, 'Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı' Afyonkarahisar'daki Afyon Güral Otel'de başladı. Çalıştaya, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Vali İrfan Balkanlıoğlu, TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ile diğer yetkililer katıldı.
'ÖNEMLİ BİR İŞ YAPIYORUZ'
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sayıştay Başkanı Akyel, "Sayıştay olarak güvenilir olmaya önem vermekteyiz. Kurum olarak güvenilir ve objektif olmak zorundayız. Raporlarımızın sağlam olması gerekiyor. Sayıştay'ın raporlarının, hukuki anlamda, mesleki, teknik anlamda tartışılmayacak derecede objektif ve sağlam olması gerekiyor. Biz denetimin çok önemli bir iş olduğunu biliyoruz ve önemli işleri yapanların dana dikkatli davranması gerektiğini düşünüyoruz. Sayıştay, önemli bir iş yapmaktadır. Hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışarak diğer kurumlara örnek olmalıyız. Lakayıt olamayız, vurdumduymaz olamayız" diye konuştu.
KALİTE KONTROL VAR
Belirli kanunlar kapsamında görev yaptıklarını hatırlatan Recai Akyel, bu çerçevenin dışına çıkılmasının kurumlara ve Sayıştay'a zarar vereceğini belirtti. Sayıştay'ın Türkiye'de kamu kaynağı kullanan ve harcayan bütün kurumları denetlediğini ve Sayıştay denetimi dışında herhangi bir kamu denetimi bulunmadığını anımsatan Akyel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu kadar geniş kapsamda ve önemli bir denetimde, kamunun belirlemiş olduğu esaslar var. Bizler, denetimlerimizi yaparken kesinlikle bu çerçeveye uymak zorundayız. Kamu görevlisi hiçbir zaman görevini yaparken, görevini genişletme ya da daraltma niyeti ve eğilimi içinde olmamalıdır. Hukuk devletinde bütün kamu görevlilerinin yetki ve sorumluluğunu hukuk ve kanun belirler. Kanun bize hangi çerçevede yetki ve sorumluluk verdiyse biz de Sayıştay mensupları olarak bu denetimi, bu çerçevede yapmak zorundayız. Bu çerçeveyi ihlal ettiğimiz zaman kurumlara zarar vermeye başlarsınız. Her işte bir kalite kontrol vardır. Hukuk devletinde bunun doğru anlaşılması gerekir."
DENETLENMEK, AMİRİN LEHİNE
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da kurumların hesap vermesinin, kurum idarecileri için olumlu bir durum olduğunu vurguladı. Vali Balkanlıoğlu, "Nerede hesap sorulmuyorsa insanlar orada rahat ve pervasız davranabiliyor. Bu konuda denetlenen kurumların buna ihtiyacı var. Denetlenen insanlar, hata yapmamaya gayret ediyor. Sayıştay görevlileri olarak son derece önemli bir görev yapıyorsunuz. Tüyü bitmemiş fakir ve fukaranın haklarının korunması gerekiyor. Ahretten önce hesap soran kişilersiniz" diye konuştu.
RAPORLARIN DİLİ SADE OLSUN
TBMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay ise Sayıştay raporlarının daha anlaşılabilir bir dilde yazılması gerektiğini söyledi. Kinay, "Sayıştay raporlarında amaçladığımız noktaya daha yaklaşılmasını ve daha sade bir dil kullanılması, bu dilin raporlara yansımasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
3 gün sürecek çalıştay, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.