ELÇİ: SAVCILARIN GEREKÇELİ KARARI BEKLEMESİNİ ANLAŞILMAZ BULUYORUZ
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi düzenlediği basın toplantısında, 4 milletvekili için mütalaa verecek olan savcılarının Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekleyeceklerini söylediğini belirterek, buna tepki gösterdi.
Elçi, Anayasa Mahkemesi'nin CHP’li Mustafa Balbay ile ilgili kararının ardından BDP’li vekillerin avukatları olarak yerel mahkemelere tahliye başvurusunda bulunduklarını ancak, aradan geçen 1 haftalık süreye rağmen kendilerine cevap verilmediğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularla ilgili kararlarının Resmi Gazetede yayınlanmasına gerek olmadığını, mahkemenin Balbay ile ilgili kararından sonra avukatlar olarak tutuklu vekilerin tahliyesine ilşikin başvuru yaptıklarını belirten Elçi, şöyle konuştu:
"Bir haftayı bulan süredir Cumhuriyet savcılarının mahkemelere mütalaa sunma süreci tamamlanmamıştır. Anayasa Mahkemesi kararı açıktır. Bu kararın gerekçesini beklemek gerekli değildir. Aynı durumda olan diğer sanıklarla ilgili hüküm vermek için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararına ihtiyaç yoktur. Gerekçeli kararın tamlanma süreci ayları bulabilir. Diğer müvekkil ve sanıkların mağduriyeti söz konusu olacaktır. Bu bir anayasa hükmüdür. Bir milletvekili için mütalaa sunulmuştur. Bu mütalaada savcı sanık vekillerinin tahliye taleplerini paralel bir görüş sunmuştur. Başvuranın maruz kaldığı ihlal sayın Balbay açısından giderilmiştir, tutukluk süresi makul süreyi aşmış tüm tutukluların tahliyesi gerekirken takınan tavır krize yol açmıştır. Anayasa Mahkemesi toplumsal bir sorunun önünü açmıştır. Böle bir konuda verilen hükmü uygulamakta tereddüt yaşamak yasalara ve kanuna uygun değildir. Yargıçların savcıların gerekçeli kararı beklemesini anlaşılmaz buluyoruz. Tutuklu tüm vekillerin tahliyesini bekliyoruz."