Bahar DEMİREL / ANKARA, () - YARGIDA Birlik Platformu üyelerinin Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşme sonrası açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, 'paralel yapılanma konusunda hassasiyetlerinizi ilettiniz mi?" sorusuna; "Değerlendirme konusu yapıldı. Uzun süren toplantımız oldu. Dediğim taleplerin hepsinde Sayın Başbakan, Bakan beyi çağırarak bizzat bizim huzurumuzda ilettiler. Gerekli işlemleri başlatacaklarını söylediler" diye yanıt verdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yargıda Birlik Platformu (YBP) üyelerini kabul etti. Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen görüşme sonrası açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, Yargıda Birlik Platformu olarak bölge toplantıları yaptıklarını hatırlattı. 16 bölgede toplantısı yaptıklarını söyleyen Özden; "Buradaki hakim ve savcı arkadaşlarla istişarelerde bulunduk. Onların bizden talepleri mesleğin birtakım ilk etapta giderilmesi gereken sorunları vardı. Bunları birlikte değerlendirip masaya yatırdık ve kararlar aldık. Biz bu görüşmeler sonucu taleplerini Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına ilgili mercilere ileteceğimizi, takipçisi olacağımızı ve çözüm üreteceğimizi kendilerine söz vermiştik. Verdiğimiz sözü bugün yerine getirdik. Sayın Başbakanımız, Adalet Bakanını da çağırarak taleplerimizi değerlendirdiler. Bunlardan bir tanesi hakim ve savcı arkadaşlarımızın özlük haklarına yönelikti. Özlük haklarının iyileştirilmesini içeren talebimizdi. Bunu ayrıntılı olarak kendilerine söyledik. İkincisi geçmiş dönemin hakim ve savcı arkadaşlarımıza yönelik olarak yapılmış haksız soruşturmalar vardı. Birçok meslektaşımız bu soruşturmalar nedeniyle mağdur edilmişti. Bu mağduriyetin giderilmesi için disiplin affı çok önemliydi bizim için. Bu disiplin affı olayını gündeme getirdik. Sağ olsunlar bu konuda da gereğini yapacaklar. Gerekli talimatları verdiler. Üçüncü hadisemiz, özellikle idari yargı hakim ve savcı arkadaşlarımız hukukçu olmayan arkadaşlarımız var hala görevde hakim ve savcı olan. Bu arkadaşlarımızın mesleğini icra ederken hakimlik mesleğini yaparken aynı zamanda diğer arkadaşlarımızın haklarına helal getirmemek kaydı ile kontenjanlara dokunmamak kaydı ile hukuk fakültesini mesleği yaparken okuyabilmeleri, sınavsız girebilmeleri ve mesleğini yaparken bitirmeleri olanağı sağlanacak. Diğer bir husus ise genç arkadaşlarımızın askerlik durumlarıydı. Bundan arkadaşlarımız ciddi sıkıntılar çekiyorlardı. Arkadaşlarımız adli tatil döneminde kısa dönem askerliklerini yapar kalan askerlik sürelerini meslekte tamamlamaları hususunda taleplerimiz oldu. Bu konuya da olumlu baktılar. Bundan sonra da Yargıda Birlik Platformu olarak arkadaşlarımıza verdiğimiz sözleri, yetkili mercilere ileteceğiz. Takipçisi olacağız. Verdiğimiz sözler o toplantıda kalmadı. Sanıyorum olumlu sonuçlar alacağız" diye konuştu.

"DEĞERLENDİRME KONUSU YAPILDI"

'Paralel yapılanma konusunda Sayın Başbakan ya da Sayın Bakan hassasiyetlerini iletti mi ya da siz ilettiniz mi?' şeklindeki bir soruya; "Değerlendirme konusu yapıldı. Uzun süren toplantımız oldu. Dediğim taleplerin hepsinde Sayın Başbakan, Bakan beyi çağırarak bizzat bizim huzurumuzda ilettiler. Gerekli işlemleri başlatacaklarını söylediler" diye yanıt verdi.

FOTOĞRAFLI