Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - DENİZLİ İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı Fehmi Demirten, ülkede mortgage sistemi giderek yaygınlaştığını ve satılan her üç evden birinin ipotekli olduğunu söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Türkiye'de 2014 Nisan ayında 83 bin 610 konut satıldı. En yüksek orana sahip İstanbul'da, yüzde 20.5 ile 17 bin 130 konut satışı yapıldı. İstatistiki verileri değerlendiren, konut satışlarında geçen yıla göre bir artışın söz konusu olduğunu söyleyen DEİM Başkanı Fehmi Demirten, "Denizli'de 2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen satışlar 873 konut iken, bu yıl rakamın 917 olduğunu görüyoruz. 2013'ün ilk 4 aylık döneminde konut satış rakamları 3 bin 877 iken 2014 yılında bu rakamın 4 bin 1'e ulaştı. Bu iki dönem arasındaki binde 3'lük bir artışın bizi çok fazla memnun ettiğini söyleyemem. İnşaat maliyetleri katlanarak artıyor biz müteahhitler konut fiyatlarına aynı oranda bir zam yapmıyoruz. Piyasanın canlı kalması adına müteahhitler önemli derecede fedakarlıklar gösteriyor. Biz artan maliyetleri konut fiyatlarına yansıtsaydık bugün bu satış rakamları çok düşük seviyelerde kalırdı" dedi.
İpotekli konut alım modelinin son yıllarda oldukça yaygınlaştığına anlatan Demirten, "Mortgage sistemi giderek yaygınlaşıyor. Satılan her üç evden birinin ipotekli olduğunu görüyoruz. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine baktığımızda Denizli'de Nisan ayında 917 konutun 269'u, yılın ilk dört ayına baktığımızda 4 bin 1 konutun bin 354'ü ipotekli şekilde satışı gerçekleştirilmiştir. Bu veriler ışığında Denizli'de ipotekli satışların yaygın bir şekilde yapıldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

RÇ (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)