TÜRKİYE’nin ilk Köylü Kadın Milletvekili Satı Kadın'ın Ankara’nın Kazan İlçesi’ndeki evi müze oldu.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, etkinlikleri kapsamında düzenlenen törene, Ak Parti Ankara Milletvekilleri Nurdan Şanlı ve Seyit Sertçelik, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Başkanı Prof.Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve Eşi Meral Ertrük, Satı Kadın'ın ailesi ve çok sayda kişi katıldı. Milletvekili Şanlı, törende yaptığı konuşmada, Anadolu kadının nelere kadir olduğunu neler yapabileceğini ispat ettiğini belirterek, "Burada bulunan sizler her biriniz birer Satı Kadın'dır. Sizlere de bu fırsat verildiğinde aynı şekilde aynı değere ulaşabileceğinize inanıyorum" dedi. Belediye Başkanı Lokman Ertürk de, şöyle dedi:
"Satı Kadın, ilk köylü milletvekilimiz ve hem bizim hem de ülkemizin onuru ve gururu. Hayatını sürdürdüğü konağı müzeye çevirdik. Bunun yanında külleye gibi bir camii, anıt mezarı ve çevre düzenlemesiyle halkımıza örnek bir yer yaptığımıza inanıyorum. 'Satı Kadın Müzesi' değerlerimize, kültürümüze sahip çıktığımızın bir göstergesidir."
Satı Kadın’ın 81 yaşındaki kızı Bediha Emre de konuşmasında, çocukluk ve gençliğinin geçtiği, gelin olarak çıktığı evin müzeye çevrilmesinden mutlu olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
14 AYDA TAMAMLANDI
Satı Kadın’ın ailesi ile 5 Aralık 2012 yılında yapılan protokolle Satı Kadın’ın Konağı müze yapılmak üzere Kazan Belediyesi’ne devredilmişti. Belediyenin 14 aylık çalışması ardından içerisinde müzenin de bulunduğu 10 bin metrekarelik alanın içerisindeki Ulu Camii’nin iç ve dış düzenlemesi ile çocuklar için oyun gurupları da hizmete açıldı.
TORUNU AYRAN İKRAM ETTİ
Müzenin açılış töreninde, Satı Kadın’ın torunu, 60 yaşındaki Satı Çırpan Öztürk, üzerinde bindallı olduğu halde konuklara Satı Kadın’ın Atatürk’e ayran ikram etmesini canlandırarak ayran ikramında bulundu.
SATI KADIN’IN MİLLETVEKİLLİĞİ ÖYKÜSÜ
Atatürk’ün 1934 yılında İstanbul’a giderken Kazan’ın Halkavun Nahiyesinde mola vereceğini haber alan köylüler, orada toplanıp Atatürk’ü beklemeye koyuldu. Toz bulutu içinde gelen Atatürk’e ayran ikram edecek cesareti gösteremeyen köylüler birbirine bakarken aradan sıyrılan Satı Kadın, "Paşam hoş geldiniz, yol yorgunsunuzdur, bir soğuk ayranımızı içermez misiniz?" der. Sohbet sırasında Satı Kadın’a yaşını soran Atatürk, aldığı cevap karşısında şaşır. 15 yaşında olduğunu söyleyen Satı Kadın Atatürk’e, "Siz Samsun’a çıkmadan önce biz yaşamıyorduk Paşam" der. Bu cevap karşısında hayranlığını gizleyemeyen Atatürk, Yaverine "Bu kadının kim olduğunu not al" der ve oradan ayrılır. Daha sonra Atatürk’ün önerisi üzerine Satı Kadın, Şubat 1935 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde 5'inci Dönem Milletvekili olarak meclise girer.

HP(ÜK/İD) (FOTOĞRAFLI)