ÇANAKKALE’nin kuzeyinde Ege Denizi'ndeki Saros Körfezi’nde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri unsurları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla mayın harbine yönelik düzenlenen 'Nusret-2013 Davet Tatbikatı', bilgilendirme toplantısı ile başladı.
Nusret-2013 Davet Tatbikatı, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu'nda yer alan Türkiye ve Almanya'ya ait unsurlar, Yunanistan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir gemi ile Türkiye'den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı yüzer-uçar birlikler ve çok sayıda ülkeden gözlemcinin katılımıyla 22 Kasım-1 Aralık 2013 tarihleri arasında Saros Körfezi'nde icra edilecek. Bu yıl ilk kez basına açık yapılacak tatbikat ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Çanakkale Müze Komutanlığı iskelesinde bağlı bulunan 'TCG Nusret' müze gemisindeki toplantıya Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri (MKT) Görev Grubu Yarbay Matthias Seipel, 1'inci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Ramazan Kesgin, 2'nci Arama Tarama Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Yaşar Anar, Deniz Eğitim Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Albay Sinan Süer ve tatbikatta yer alacak ülkelerin rütbeli subayları katıldı.
Tatbikat planlamasıyla ilgili sunum yapan Mayın Harbi Destek Merkezi Komutanı Deniz Yarbay Burçin Erkin, deniz üstü faaliyetlerin 26 Kasım Salı günü Saros Körfezi’nde gerçekleşecek tatbikatın amacının, katılan birlik ile komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek olduğunu bildirdi. Yarbay Erkin, tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 7 mayın karşı tedbirleri (MKT) gemisi, 1 mayın dökücü gemi, 1 firkateyn, 2 karakol gemisi, 1 mayın toplama gemisi, 1 helikopter, Sualtı Savunma (SAS) timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan C-130 tipi 1 mayın döküşü uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan 3 Sahil Güvenlik botu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurlarından Türkiye ve Almanya?dan 1 komuta kontrol ve 1 mayın avlama gemisi ile Yunanistan2dan 1 mayın avlama gemisinin katılacağını söyledi.
TCG Cezayirli Gazi Hasanpaşa gemisinde Mayın Filosu Komutanlığı’nca teşkil edilecek, 'Mayın Harbi Harekat Merkezi' tarafından sevk ve idare edilecek Nusret- 2013 Davet Tatbikatı kapsamında, havadan ve su üstü gemileriyle dökülen mayınlar, mayın avlama gemileri tarafından sonarlar vasıtasıyla tespit edilecek. Mayın harbi dalgıçları ve insansız sualtı cihazları tarafından teşhis edilerek etkisiz hale getirilecek. Tatbikata SAT Komandoları da destek verecek.
"SAYGIN DONANMAMIZ VAR"
Bilgilendirme toplantısından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Türk Mayın Filosu Komutanlığı’nın dünyada saygın bir yeri olduğuna dikkat çekti. Tuğamiral Uğurlu, şöyle dedi:
"Mayın Filosu Komutanlığımızda şu an 5 tane mayın tarama, 11 tane mayın avlama gemimiz var. Bu mayın avlama gemilerimizin 6 tanesi şu an dünyada son teknolojiye sahip olan mayın avlama gemileri. Bu nedenle, diğer ülkeler açısından bir itibarı, saygınlığı var. Yüksek teknolojili gemiler bunlar. Fakat, bence, bu yüksek teknolojili gemilerden daha da önemlisi, bizim Deniz Kuvvetleri olarak sahip olduğumuz insan gücü. Deniz subaylarımız, astsubaylarımız, uzmanlarımız, korkunç fedakarlıklarla çalışıyorlar. Bilgi seviyeleri çok yüksek. Özetle çok saygın bir donanmamız var."
DENİZLERİMİZDE 300’E YAKIN MAYIN VAR
Tuğamiral Uğurlu, Türk denizlerindeki mayın varlığı ve tehlikesine yönelik soruya ilişkin, "Denizlerimizde 1’nci Dünya Savaşı’ndan kalma 300’e yakın mayın olduğunu yapmış olduğumuz eğitimler ve sörvey faaliyetlerinde tespit ettik. Bunlar aradan yaklaşık 100 yıl geçtiği için çok tehlikeli değil. Ama bazıları sığ sularda ve demirleme bölgelerinde olduğu için tehlike arz ediyor. Deniz Kuvvetleri olarak şöyle bir şey yaptık;. Tehlikeli olan yerleri denizcilere ilanlarla duyurduk. Yasak saha olmasa bile oraya girdiklerinde riskli bölge olduğunu balıkçılarımız ve gemicilerimiz biliyorlar. Biz eğitim faaliyetlerimiz kapsamında, tehlike arz edenleri zaman zaman imha ediyoruz" dedi.
Bilgilendirme toplantısı, Çanakkale Müze Komutanlığı iskelesinde bağlı bulunan TCG Nusret isimli müze geminin güvertesindeki ikramla son buldu.