Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, () - CHP'den İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan adayı olan ve seçilemeyen Mustafa Sarıgül, “Bu yerel seçimler tarihe ne yazık ki demokrasi açısından iyi bir şekilde yazılmayacak" dedi.
Sarıgül, seçimlerin iptal edildiği Yalova’ya gelerek partisinin Yalova Belediye Başkan adayı Vefa Salman’a destek verdi. Cumhuriyet Meydanı’na seçim otobüsüyle gelen Sarıgül, burada CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, CHP Yalova Belediye Başkan adayı Vefa Salman ve partililer tarafından karşılandı. Daha sonra parti il binasına giden Sargül, Yalova'da seçimlerin iptal edilmesiyle ilgili konuştu. Yalova'da yapılan seçimin sonuçlarını, Yalovalıların taktir ettiğini belirten Sarıgül, İstanbul ve Ankara'da sayımların yapılmasına izin vermeyen Yüksek Seçim Kurulu'nun, iktidarın seçimleri kaybettiği Yalova ve Ağrı’da acil olarak seçimleri iptal etme kararı aldığını söyledi. Bunun demokrasi ayıbı olduğunu belirten Sarıgül, tarihe demokrasi açısından iyi bir şekilde yazılmayacağını belirtti.
Seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu'nun objektif bir karar vermediğini öne süren Sarıgül, şunları söyledi:
"Yalova’da da siyasi bir karar verdiler ama Yalova’da, demokrasiye, barışa, özgürlüklere inanan, örflerimize, törelerimize, geleneklerimize inanan, bayrağımıza, toprağımıza bağlı olan binlerce yurttaşımızın, AKP'ye oy veren seçmenimizin de bu demokratik olmayan kararı, ne kadar yanlış olduğunu sandıklarda verecekleri kararla göstereceklerdir. Yalova’da da AKP’ye oy veren seçmenlerimize de sesleniyorum. Demokrasi olmazsa hiçbir şey olmaz. Vefa başkanımız Yalova’da hiçbir siyasi parti farkı gözetmeden, Allah’ın ona vermiş olduğu gücü haktan yana, hukuktan, adalet duygusundan yana çok iyi bir şekilde kullanacağına yürekten inanıyorum. Başkanımız, kendisine oy vermeyenlerinde gönlüğün yapacağı çalışmaları 3-4 ay içersinde yaşama geçirecek."
Mustafa Sarıgül, YSK'nın verdiği seçimlerin tekrar kararına en iyi cevabı halkın vereceğini söyledi.
İNCE: BU HUKUKA, AHLAKA SIĞMAZ
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de konuşmasında, Yalova'da kimin belediye başkanına olacağını Ankara'da yaşayan YSK'lıların değil, Yalovalıların karar vereceğini söyledi. Bunun toplumun her kesimi tarafından bilinmesini isteyen Muharrem İnce, partilerinin adayı Vefa Salman'a, iptal edilen seçimde olduğu gibi diğer partilerin tekrar destek olmasını gerektiğini belirtti. İnce, şöyle dedi:
“30 Martta 7 farklı türden seçim yaptılar. Büyükşehir, belediye başkanı, belediye meclisi, muhtar, aza 7 farklı türde. Dün YSK 230 muhtarlıkla ilgili şikâyeti reddetmiş. Yani muhtarlar da şikâyet etmiş, 'kısıtlılar oy kullandı' diye. YSK bunları reddetmiş. Bir tek Yalova’yı, Ağrı’yı, Eskişehir’de Mahmudiye’yi kabul ediyor. AKP’nin kaybettiği yerler. Bu hukuka, ahlaka sığmaz. AKP’ye oy veren yurttaşlarımıza da sesleniyorum. Milli irade, halk egemenliği, sandık, demokrasi diyorsak bırakın Yakup Koçal’ı, gelen verin oyları Vefa Salman’a tarihe geçsin, fark atsın. Böyle olması lazım. Burada mağdur bir arkadaşımız var. Millet seçmiş, sandıktan çıkmış, YSK’dan çıkamamış. Bunun partisi, sağcısı, solcusu yok. Yakup 10 sene belediye başkanlığı yaptı. Hangi faydası oldu Yalova’ya? Google’ye ‘Kavurma’ yazdınız mı, Yalova kavurması en başta çıkıyor. Yalova’ya böyle bir faydası oldu. Faydaya bak sen. Bak burada genç kardeşiniz var, pırıl pırıl. Millet de seçmiş onu. Tüm Yalovalılar yüzde 80’le seçelim Vefa’yı."

SG(FK/ESM) (FOTOĞRAFLI)