MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki Sarıgöl Ovası'nın dünyaca ünlü sofralık sultaniye üzüm bağlarını korumak için 35 milyon metre beyaz naylon kanaviçe örtü kullanılacağı açıklandı. Bu yolla üzüm asmanın üzerinde daha uzun süre kalabildiğinden, sonbaharda daha yüksek fiyatla satılabiecek.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ilçe ve çevresinde 85 bin dekarlık üzüm alanı bulunduğunu hatırlattı. Ülgen, bu yıl ilçedeki üzüm bağlarının 70 bin dekarlık alanının koruma amaçlı örtü altına alınmaya başlandığını belirtirken şöyple dedi:
"Bir top naylon beyaz kanaviçe 500 metre civarındadır. 500 metre ortalama 1 dekarlık üzüm bağını örterken, 70 bin dekarlık üzüm bağımızı örtmek için, 35 milyon metre koruma amaçlı naylon kullanılacak. Bu kısaca, 35 bin kilometre demektir. Sarıgöl Ovası'ndaki üzüm bağlarımızı koruma amaçlı kullanılacak naylonlarının uzunluğu neredeyse ekvatorun uzunluğuna yetişecek."
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, her yıl masraf edilerek üreticiler tarafından yerleştirilen, iki yıllık kullanım süresi bulunan naylon örtülerin üzümleri toz, yağmur, dolu, sıcak, çiy ve kırağıdan koruduğunu ifade etti. Ülgen, bu ay içerisinde bağların tamamının örtü altına alınacağını söyledi. Başkan Ali İhsan Ülgen, bağların doğa olaylarına karşı daha etkili korunması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Ziraat odası olarak Sarıgöl'de bir üreticimizin bağında örnek bir sistem yaparak üzümleri koruma altına aldık. Başarılı bir sonuç aldık. Örnek sistemde yaz ve kış koruma bağın üzerinden alınmıyor. Ancak, maliyetinin yüksek olduğu devlet desteği yok. Devlet desteği alınırsa daha kalıcı olacak." 
Sarıgöl ve çevresindeki üzüm bağlarında koruma amaçlı değerlendirilen örtüler özel şirketler, Tarım Kredi Kooperatifleri, TARİŞ tarafından temin edilerek üzüm üreticilerine dağıtılıyor. TIR ile gelen naylon kanaviçeler anında üreticilere dağıtılarak bağların üzerleri örtülüyor. Üzüm üreticileri tarafından satın alınan koruma amaçlı kanaviçelerin bedeli mahsul sonunda yapılıyor.

FOTOĞRAFLI