Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN/BURSA, () - ZONGULDAK'ın Alaplı İlçesi'nde 4 ay önce, henüz 3 günlükken donmak üzere olduğu sırada bulunan 'Şanslı' adı verilen yavru ayı Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi'nde yapılan tedavinin ardından Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderildi.
Zonguldak'ın Alaplı İlçesi'nde 4 ay önce, henüz 3 günlükken donmak üzere bulunan ve 6 Şubat’tan bu yana UÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi gören 'Şanslı' adı verilen yavru ayı 13 kiloya ulaşarak katı gıda beslenmesine geçti. Solunum yollarındaki sorunlarda giderilen Şanslı, iyileşmesinin ardından rehabilitasyon için 76 yetişkin ayı iki yavru ayının bulunduğu Karacabey Celal Acar Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne uzmanlar tarafından götürüldü.
UÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, Şanslı'nın şu anda 4 aylık olduğunu söyledi. Hayvanın solunum yolu sorununu giderildiğini, iki saat arayla günde 12 saat beslendiğini belirten Prof.Dr.Engin Kennerman, "Şuan sağlıklı. 600 gram daha aldı ve 13 kiloya ulaştı. Tedavimizi tamamladık. Bu saaten sonra verebileceğimiz bir şey yok. Doğal yaşama salmak için onu uğurluyoruz. Şansı bol olsun” dedi.
İNSANA ALIŞIYOR
'Şanslı'nın, doğal yaşama alışıp alışamayacağının sorulması üzerine Prof. Dr. Engin Kennerman, "Sadece bakıcıları ile bir arada olması sağlandı ama onlarda insan. İnsana doğal olarak alışıyor. Yüzde yüz doğal yaşamdan söz edilemese de yarı doğal yaşamda mutlu olacaktır. Şanslı'yı takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
DOĞAL YAŞAMA BIRAKILMASI MÜMKÜN OLMAYACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2’nci Bölge Müdürü Yahya Güngör de, güzel bir işbirliği gerçekleştirdiklerini belirterek, Şanslı’nın Ova Korusu’ndaki veterinerler tarafından tedavi edileceğini kaydetti. Ova Korusu’nun doğal yaşam alanı olduğunu hatırlatan Güngör, "Burada rehabilite edeceğiz. Doğal yaşama yeniden bırakılması mümkün olmayacak ama orada yaşamını devam ettirecek. Önce alışma alanına alınacak, sonra diğer alanlara. Şanslı'nın orada iki tane daha arkadaşı var" dedi.
Ova Korusu’nun Türkiye’nin tek ayı barınağı olduğunu ifade eden Güngör, burada rehabilitasyonu sağlananların doğal yaşama bırakıldığını, sağlanamayan bazı hayvanları da hayvanat bahçelerine gönderdiklerini kaydetti.
Fakültenin kapalı bahçesinde gezinen Şanslı, araca bindirilmeden önce kendisini çeken kameramanlarla da oynadı yavru ayı gönderilmeden önce bakıcısı tarafından yanına yolda yemesi için meyve konuldu.

SÇ,Mİ(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)