İZMİR, () - BALIKESİRLİ 68 yaşındaki Raif Acar’a, 3 çocuk annesi kızı 43 yaşındaki Birsen Özdemir, karaciğerinden parça vererek can aşısı oldu. İzmir'de özel bir hastanede karaciğer nakli olan Acar’ın bakımını ise torunu 19 yaşındaki Tuğçe Herman üstlendi. Son üç yıla kadar dedesi ve anneannesiyle yaşayan Tuğçe, “Beni dedemle anneannem büyüttü. Hem torunlarıyım, hem evlatları. Dedeme bu zor günlerinde yardımcı olabildiğim için çok mutluyum” dedi.
Köy Hizmetleri Müdürlüğü’nden emekli, 3 çocuk, 9 torun sahibi Raif Acar, 2 yıl önce fıtık ameliyatı geçirdi. Acar'ı karaciğer yetmezliğine götüren şikayetleri bu ameliyattan sonra ortaya çıktı, tedavisine başlandı. 'Sarılık olursun' diye uyarıldığını, ancak bunu önemsemediğini belirten Acar, siroz tanısı konulduktan sonra gerçeklerle yüz yüze geldiğini söyledi. Siroz tanısının ardından doktorlarının karaciğer nakli kararı aldığı Acar, İzmir Kent Hastanesi’ne yattı. Üç çocuğu da verici olmak için gönüllü olan Raif Acar’a, donörlük için kızı Birsen Özdemir uygun bulundu. Baba-kız geçen 28 Şubat’ta hastanede Doç. Dr. Murat Kılıç ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu başkanlığındaki, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı.
Başarılı geçen nakil sonrasında Raif Acar hayata tutunurken, babasına can olmanın mutluluğunu yaşayan 3 çocuk annesi Birsen Özdemir, “Üç kardeşiz. Üçümüz de gönüllüydük. Ancak iki kardeşimde şeker ve tansiyon sorunları çıktı. Ameliyat öncesi bende de bronşit başladı. Üç gün tedaviden sonra nakle hazır hale geldim. Babam iyi, ben iyiyim. Çok da mutluyum. Çünkü 19 yaşındaki kızım Tuğçe 16 yıl dedesi ve anneannesi Emine Acar ile birlikte yaşadı. Babam ve annem kızımı büyüttü. Kızımın üzerinde emekleri çok büyük. Nakil ameliyatından sonra kızım hem bana hem dedesine baktı. Dayısı Mustafa Acar da yanımızdan ayrılmadı. Kızım babamla benim odam arasında mekik dokudu, o da torun olarak görevini yaptı, bu da beni çok mutlu etti” diye konuştu.
Kızının karaciğerinin parçasıyla yeni bir hayat bulup, torunun özenli, güler yüzlü bakımıyla nekahat dönemini keyifle geçiren dede Acar, “Hayırlı evlatlar, torunlar yetiştirmişiz, ne mutlu bize” dedi. En çok anne ve dedesinin ameliyatının bitmesini beklerken strese girdiğini, heyecanlandığını anlatan torun Tuğçe Herman da şunları söyledi:
“Beni dedemle anneannem büyüttü. Yanlarından 3 yıl önce ayrıldım, artık Erdek’te oturan annemleyim. Ama her fırsatta bir araya geliyoruz. Onların hem torunları, hem evlatlarıyım. Dedeme bu zor günlerinde yardımcı olabildiğim için çok mutluyum.”

(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)