Mehmet YENEN/SİMAV (Kütahya), () - KÜTAHYA’nın Simav İlçesi’nin Yerel Yöretimler Yasası’yla köye dünüştürülen beldesi Kuşu’daki bin 700 seçmenin, 30 Mart’taki seçimlerde sandığı protesto edip oy kullanmamaya hazırlandığı öğrenildi.
2012 TUİK kayıtlarına göre Kuşu'nun nüfusu 2 bin 200, 2013 TÜİK kayıtlarına göre ise 2 bin 158 olmasına rağmen, 'Yerel Yönetimler Yasası’nda 2011 verileri göz önünde bulundurularak belde statüsünden köye dönüştürüldü. Belediyelik haklarının ellerinden alınmasını kabul etmeyen Kuşulular, yerel seçimler öncesi muhtar adayı bile çıkartmadı. Bin 700 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu Kuşu, sandık başına gitmemeye hazırlandığı için 31 Mart sabahı muhtarsız kalacak.
TOPLUCA SANDIĞA GİTMEYECEKLER
61 Yıldır belediye olarak yönetilen Kuşu’nun bağımsız Belediye Başkanı Halil Ergenç, köy statüsünden çıkarılıp eskisi gibi belde olabilmek için yaklaşık bir yıldır verdikleri hukuki mücadeleden hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Kuşulular olarak 30 Mart yerel seçimlerinde topluca sandığa gitmeme kararı aldıklarını vurgulayan Başkan Ergenç, "Uğradığımız haksızlıktan dolayı bireysel olarak Anayasa Mahkemesi'ne bile başvurdum. Ancak bir sonuç çıkmadı. Nüfus olarak 2011 TÜİK verilerinin esas alındığı bildirildi. 2011 TUİK verilerine göre nüfusumuz 2 binin altına düştü. Daha sonra nüfusumuz arttı. Ancak bu artış beldemizin köy olmasını engelleyemedi. Şimdi biz de sesimizi duymayan yöneticilere tepki amacıyla köyde yaşayan vatandaşlar olarak 30 Mart’taki yerel seçimlerde topluca sandığa gitmeme kararı aldık. Seçimlere sayılı günler kala Kuşu’da şu ana kadar hiçbir vatandaşımız muhtar adayı olarak ortaya çıkmadı. Sonuç ne olur bilinmez ama öyle sanıyorum ki bin 700 seçmenli Kuşu, 31 Mart sabahına muhtarsız uyanacak" dedi.
Kuşu'nun fiziki, sosyal ve kültürel haliyle bırakın köy olmayı ilçe olmayı hak ettiğini ifade eden Başkan Ergenç, böyle bir durumda yerel yönetimlerin köyde görevli imam veya öğretmenlerden birisini muhtar olarak tayin edebileceğini veya bir başka ihtimalle görevi kendisinin yürütmesini isteyebileceğini söyledi. Başkan Ergenç, "Yerel yönetimler tarafından bana böyle bir göreve verilse bile bu görevi asla kabul etmem. Kuşunun haklarını korumak ve haksız yere verilen bu kararı protesto etmek için halkımın verdiği karara ben de saygı gösteririm ve bana verilecek muhtarlık görevini kabul etmem. Sonucu biz de merakla bekliyoruz" diye konuştu.

MY(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)