Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, () - ANTALYA'da aralarında dünyaca ünlü orkestra şefi devlet sanatçısı Prof. Gürer Aykal'ın da bulunduğu sanatçılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) kurulmasına yönelik yasa tasarısını protesto etti.
Antalya Kültür Merkezi (AKM) önünde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Kültür Sanat-Sen tarafından düzenlenen eyleme, orkestra şefi devlet sanatçısı Prof. Gürer Aykal’ın yanı sıra, senfoni, opera, bale ve tiyatro sanatçıları da katıldı. AKM’de düzenlenecek konser öncesi 'TÜSAK’a hayır' dövizi eşliğinde sanatçılar adına Gürer Aykal açıklamada bulundu.
GELECEKTE KONSERVATUAR OLMAYACAK
TÜSAK'a ilişkin yasa tasarısına tepki gösteren Gürer Aykal, Türkiye’yi uluslararası düzeyde önemli bir konuma getiren devlet kurumlarının TÜSAK yasa tasarısı nedeniyle kapatılmak istendiğini söyledi. Gürer Aykal, “Bunun için bir yasa hazırlamışlar. Bu hazırladıkları şey bizi tamamen kapatmaktan öteye bir şey değildir. Bu yalnız bizleri kapatmakla da değil, gelecekte bütün konservatuarları da kurutmak üzere hazırlanmış bir yasadır. Biz buna karşıyız. Buna dünyanın her ülkesindeki müzisyenler, sanatçılar karşı olacaktır. Biz Türkiye’de yalnız değiliz, dışarıda da sesimizi duyuyoruz” dedi.
BAŞKALARI DEĞİL MAĞDUR OLAN BİZİZ
Türkiye’de opera, bale, orkestralar ve tiyatroların geldiği düzeyin Avrupa ve Amerika başta olmak üzere bütün dünya tarafından çok iyi bilindiğini aktaran Gürer Aykal, "Danimarka’dan baktığımız zaman operamızın geldiği düzeyi görüyoruz. İngiltere’ye baktığımızda orkestra, balenin geldiği düzeyi görüyoruz. Cumhuriyetle yeşeren bu kurumlar 60-70 yıl içinde Avrupa’nın dikkatini çekecek bir yere varmışlardır. Nedir peki, biz bir şeyde geri mi kaldık? Evet, biz çoğaltılmadık. Biz bugün daha çok operalar, daha çok baleler, daha çok orkestralar istiyorduk. Bütün hazırlığımız buna göreydi. Ama olmadı. İki elin on parmağı kadar operalar, baleler, orkestralarımız yok. Şurada toplasanız 70 bin kişiyiz ve biz mağduruz. Başkaları değil mağdur olan biziz. Bu gençler nasıl yatağa gidiyorlar? Nasıl ertesi günlerini kurtaracaklar, nasıl çocuklarını yetiştirecekler? Hep ağzınıza takmışsınız '50 yaşında balet olur mu, balerin olur mu?’ Peki siz baleti alırken ‘Sen 40 yaşında emekli olacaksın’ dedin de o mu olmuyor? Lütfen. İnsanların onuru, sanatçıların onuru var. ‘Bankamatik memuruymuş’, Bankamatik mi? Türkiye’yi bir karıştırın bakalım kimmiş bankamatikler?” diye konuştu.
TAM AFGANİSTAN OLACAĞIZ
Sanatçıların Türkiye’nin yüz akı olduğuna vurgu yapan Gürer Aykal şunları söyledi: "Bu sanatçılar bir de üstelik herkesten daha çabuk sezerler. Onun için bu yasanın kendilerini bitireceğini biliyorlar. Bu yasanın Cumhuriyetle beraber filizlenmiş bütün sanat kurumlarını kapatıp, kurutacağını biliyorlar. Açık söylüyorum, gelecekte konservatuar da olmayacaktır. O zaman biz 100 yıl gerisine dönmüş olacağız. Biz tam Afganistan olacağız. Sanata evet, lütfen sanatçıların yanında durunuz.”
İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI
Gürer Aykal’ın açıklamasının ardından sanatçılar bir süre alkışlarla sürdürdüğü eylemlerini sona erdirdi. Eylem kapsamında bir de imza kampanyası başlatıldı.

ÖÖ (HA/RT) (FOTOĞRAFLI)