İsmail AKDUMAN- Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, () - TWITTER'ın Türkiye'de kapatılmasına gerekçe olarak gösterilen davalardan biri de Samsun'da açıldı. Facebook, twitter ve PhotoSugar gibi sosyal medya sitelerinde kendi adına hesap açılıp başka kadınların çıplak fotoğraflarının yüklendiğini ileri süren bir kadın, 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'ne 4 Mart'ta dava açtı. Aynı gün sonuçlanan dava sonucunda bu hesaplara erişimin engellenmesine karar verildi. Dava açan kadının avukatı Adnan Aydın, "Biz bu sayfalara erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak twitter ulaşımı tamamen engellenmiş. Bizim böyle bir talebimiz olmamıştı" dedi.
Daha önce Samsun'da bir kamu kurumunda görev yapan ve emekli olarak İstanbul'a yerleşen bir kadın, kendi kullandığı facebook, twitter ve PhotoSugar adlı sosyal medyadaki hesaplarına başka kadınların çıplak ve uygunsuz fotoğraflarının yüklendiğini ileri sürerek geçen 4 Mart'ta bu sayfalara erişimin engellenmesi için dava açtı. Samsun'da görev yaparken tanıdığı bir avukat arkadaşı vasıtasıyla dava açan kadının talebini değerlendiren Samsun 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, aynı gün 'kişisilik haklarının ihlal edildiği sonuç ve kanaatine varılmıştır. İhlalin gerçekleştiği yayın, kısımve bölümle sınırlı olarak içeriğin erişime engellenmesine' karar verdi. Mahkeme, verdiği bu kararın, İnternet Sağlayıcıları Birliği'ne gönderilmek üzere Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) gönderilmesine karar verdi.
Bunun üzerine dün gece yarısı twitter kapatılırken, Samsun'daki bu karar da gerekçe olarak gösterildi.
Dava açan kadının kimlik bilgileri gizli tutulurken avukatı Adnan Aydın yaptığı açıklamada, "Müvekkilimle özel husumeti olan bir kişi, müvekkilimin adını kullanarak çeşitli sosyal medyada hesaplar oluşturmuş ve bu hesaplara başka yerlerden temin ettiği uygunsuz, müstehcen fotoğraflar yüklemiş. Biz de bu sayfaların erişimin engellenmesi için dava açtık. Mahkeme sayfalara erişilmemesine karar verdi. Ancak buna dayanarak twitter'a ulaşım tamamen engellenmiş, bizimle doğrudan bir ilişkisi yoktur. Bizim twitter'ın kapatılması gibi bir talebimiz olmamıştı" dedi.
AVUKATTAN SUÇ DUYURUSU VE KARARA İTİRAZ
Öte yandan Samsun Barosu'na kayıtlı avukat Emrah Yavuzcan, Twitter'ın kapatılmasına neden bu davayla ilgisi olan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Dün gece yarısından itibaren Twitter'ın kapatılmasına bir tepki de Samsun Barosu avukatı Emrah Yavuzcan'dan geldi. Avukat Yavuzcan, Twitter'daki kişisel hesabına ulaşamadığını belirterek, haberleşmenin engellenmesinin suç olduğunu ileri sürüp kapatılmayla ilgisi bulunan bütün kişiler hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Avukat Emrah Yavuzcan ayrıca, 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı karara da itiraz ederek, anayasal haklarının çiğnendiğini belirterek, twitter.com adlı internet sitesi üzerindeki koruma tedbir kararının ortadan kaldırılmasını istedi.

İA(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)