Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, Terme İlçesi’nde kömürle çalışacak 680 MW’lık termik santral kurulmak istendiğini belirerek buna tepki gösterdi.
Müşfik Veysel Erdoğan, özel bir firma tarafından Terme İlçesi’nde kömürle çalışacak termik santral kurulması için çalışmaların yapıldığını öğrendiklerini belirtti. 680 MW gücüdeki termik santralin kurulması için yasal girişimlerin yapıldığı ve sürecin başlatıldığını dile getiren Erdoğan, "Türkiye’nin ithal kömür yakıtlı termik gibi, nükleer gibi halkın sağlığını ve geleceğini tehdit eden kirli enerji yatırımlarına ihtiyacı yoktur. Terme’ye kömürle çalışan termik santral yapılmasıyla birlikte çevremiz, ırmaklarımız, denizimiz, bitki örtümüz, hayvanlarımız, tarım ürünlerimiz zarar görecek ve soluduğumuz hava kirlenecektir" diye konuştu.
Terme’de kurulması planlanan termik santralin her gün 5 bin ton ithal kömür yakılacağını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu, ortalama günde 300 kamyon dolusu kömürün yakılması demektir. Kullanılacak olan ithal kömürden oluşacak kül oranı yüzde 10 olacaktır. Yani bir günde 50 ton, bir yılda 20 bin ton kül oluşacaktır. Bu da yılda bin kamyon dolusu kül demektir ve bu külün önemli bir bölümü çevreye dağılacak ve büyük bir kirlilik oluşturacaktır. Termik santrallerin bacalarından çıkacak olan karbondioksit, kükürtdioksit ve azot oksitlerdir. Yapılacak baca filitrasyonunu ekonomik kayıplar düşünülmeyip gece ve gündüz yeterince çalıştırılsa bile bu gazların atmosfere tam olarak salınımı engellenemeyecektir. Zehirli gazlardan ve kirlilikten sadece Terme değil Çarşamba, Tekeköy ve Samsun birinci derecede etkilenecektir. Bu bölgenin tarım ve hayvancılık ürünlerini kimse tüketmek istemeyecektir. Kısa zaman içerisinde başta çocuklar olmak üzere halkın sağlığı tehdit altına girecektir." 

FOTOĞRAFLI