Yaprak KOÇER/BAFRA (Samsun), () - SAMSUN’da Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 20 dönümlük ağaçlık bölgede 40 leylek yuvası bulunuyor. Bölge halkı tarafından 'leylek köyü' olarak adlandırılan alanın koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.
Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, özel mülkiyete ait yaklaşık 20 dönümlük ormanlık bölgede bulunan 40 leylek yuvası dikkat çekiyor. Bafra İlçesi Doğan Mahallesi'ndeki yuvaların 1 Nisan'da gelip üreyen leylekler, 15 Ağustos’ta göç ediyor. 'Leylek Köyü' diye adlandırılan bölgeye turistler ilgi gösterirken, kuş araştırmacılarının da dikkatini çekiyor.
Orman ve Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü Samsun Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Cengiz Akyüz, leylek köyünün Samsun ve Türkiye için çok önemli bir alan olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Burada leylek popülasyonunda bir yoğunlaşma var. Yurt dışındaki bazı ülkelerde bu tarz bölgeler turizme kazandırılmış. Bu anlamda Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından birisi olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki leylek köyünün bulunduğu alanın kamulaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Bu alanın koruma altına alınıp leylek ormanı olarak ilan edilmesi için de çalışmalar yapılması planlanıyor."
KIZILIRMAK DELTASI'NDA 6 BİN LEYLEK
Türkiye'nin leylek popülasyonu bakımından dünyada 5'inci sırada yer aldığını kaydeden Cengiz Akyüz şu bilgileri verdi:
"Kızılırmak deltası içerisinde yaklaşık 6 bin leylek bulunuyor. Bu rakam ile Samsun, Türkiye’de leylek popülasyonu bakımından önemli bir yere sahip. Leylekler deltayı her yıl düzenli olarak ziyaret ediyor. Bir leyleğin günde 1- 1.5 kilogram besine ihtiyacı oluyor. Çevrede tarıma da katkısı oluyor. Tarlalardaki zararlıları toplayıp beslendiği için leylekler bölge halkı tarafından da seviliyor."
343 kuş türünün yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 21 bin 700 hektarlık bölümü sulak alan, 5 bin 174 hektarlık kısmı ise Yaban Hayatı Geliştirme alanı ve uluslararası RAMSAR sözleşmesi kapsamında korunuyor.

YK(MS/COŞ) (FOTOĞRAFLI)