Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN’daki halk ekmek fabrikası tarafından, içerisinde keçi boynuzu unu, üzün çekirdeği unu, fındık, kuş üzümü, tarçın, zerdeçal bulunan ekmek piyasaya sürüldü. Vatandaşlar ekmeğe halk arasında 'enerji ekmeği' adını verdi.
İlkadım Belediyesi tarafından yap- işlet- devret yöntemi ile Mart 2011’de Derecik Mahallesi’nde Samsun İlkadım Halk Ekmek ve Unlu Mamuller Sanayi Ticaret A.Ş. adında halk ekmek fabrikası kuruldu. 7 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan fabrikanın 6 bin 700 metrekare kapalı alanı bulunduğu belirtildi. 15 milyon TL’ye mal olan fabrikada 40 çeşit ekmek üretimi yapılırken 1,5 yıl önce piyasaya sürülen ‘fındıklı üzümlü' adı verilen ekmek lezzetiyle beğeni topladı. İçerisinde buğday unu, keçi boynuzu unu, üzün çekirdeği unu, fındık, kuş üzümü, tarçın, zerdeçal bulunan ekmeği özelikle anneler çocukları için tercih ediyor.
50 gramlık bu ekmek 60 Kuruştan satılırken, halk ekmek fabrikasının üretim şefi Tuğba Sağlam Kayıp, çocukların ekmeğe ‘enerji ekmeği’ adını verdiğini söyledi. Ekmeğin içerisinde bulunan besin maddelerini hepsinin tek başına pek tüketilmediğini ancak sağlık için çok yararlı olduğunu belirten Kayıp şu bilgileri verdi:
"Ekmeğimizin içerisine kattığımız besinler ara öğünlerde tüketmemiz gereken, ama tüketemediğimiz maddeler. İnsanların tüketemedikleri bu besin maddelerini tüketmelerini sağlamak istedik. Özellikle keçi boynuzunu, zerdeçalı çocuklar pek tüketmek istemez. Biz de özellikle bunları ekmeğimize katarak çocukların ekmek içerisinde tüketmelerini sağladık. 'Fındıklı üzümlü' isimli ekmeğimizde hiçbir katkı maddesi ve şeker kullanılmıyor. Günde ortalama 2 bin- 2 bin 500 adet fındıklı üzümlü ekmek üretimi yapıyoruz. Halkımız çok beğendi özellikle anneler çocukları için bu ekmeği tercih ediyor."
Fabrikanın günde 220 bin ekmek üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Tuğba Sağlam Kayıp, günlük yaklaşık 50 bin ekmek üretimi yaptıklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI