SAMSUN Valisi Hüseyin Aksoy, bu yılın ilk 6 ayında 37 kişinin sentetik uyuşturucu Bonzai nedeniyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığını söyledi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, kentteki kamu kurum ve kuruluşlarını temsilcileriyle valilikte uyuşturucu madde konusuyla ilgili toplantı yaptı. Vali Aksoy, uyuşturucu madde ile mücadele konusunda kentte yapılan çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi. Vali Aksoy, son dönemde Türkiye genelinde sık gündeme gelen bonzai ile ilgili de bilgiler verdi.
Samsun’da son 4.5 yılda 3 bin 53 uyuşturucu madde ile ilgili olayda 6 bin 99 kişinin yakalandığını belirten Vali Hüseyin Aksoy, bunlardan 886’sının tutuklandığını söyledi. Uyuşturucu olaylarına karışanların yüzde 10.7’sinin 18 yaş altında, yüzde 95.2’sinin de erkek olduğunu belirten Vali Aksoy, son 2.5 yılda kentte 5 bin 637 gram bonzai ele geçirildiğini dile getirerek, şöyle dedi:
"İlimizde bonzai maddesi kullanımı nedeni ile 2013 yılında 4 olayda 4 kişi hastaneye kaldırılmış, 2014 yılının ilk 6 ayında ise 32 olayda 37 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştır. Bu olaylarda bir ölüm vakası gerçekleşmemiştir. Samsun'da bonzai maddesi ile ilk karşılaşma 2012 yılının Aralık ayında olmuştur. Bu tarihten itibaren ilimize giriş yapan bu maddenin yapılan tahkikatlar ve araştırmalar sonucu çoğu İstanbul ilinden temin edilerek kente geldiği değerlendirilmektedir. Türkiye'de ise ilk bonzai vakası 2010 yılında Eskişehir'de görülmüştür." 
Vali Aksoy, bazı bitkilerin üzerine sentetik bazı sprey ilaçlar sıkılarak piyasaya sürüldüğüne dair ön tespitlerinin de olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Hatta laboratuar sonucunda bunun üzerinde çıkan etken maddenin böcek ilacı olduğuna dair bir tespit de var. İnsanlara farklı şeylerin 'şu ürün' diye satabiliyorlar, kandırabiliyorlar. Bu yönüyle de tehlikeli bir durum söz konusu olabilir. Biz bu konuda insanlarımızın daha duyarlı ve hassas olmalarını, uyuşturucudan uzak kalmalarını öneriyoruz."
Bonzainin kimyasal bir uyuşturucu madde olduğunu söyleyen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, bunun aşırı endişe, algıda değişiklikler, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilme, yükselmiş duygu durumu, gerçeği değerlendirebilme becerisinde azalma, olayları algılayabilmede sorunlar, aşırı reaksiyon gösterme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, kalp atım hızında artma, çarpıntı, kan basıncında artma, kalp krizi, huzursuzluk ve akıl karışıklığı gibi birçok olumsuz durumun oluşabileceğini hatırlattı. Vali Aksoy, "Bonzainin en yaygın kullanım şekli, esrarda olduğu gibi sigara olarak içilmesidir. Nadir de olsa buharının solunması şeklinde de kullanımı vardır. Bağımlılığı hızla gelişmektedir. Tolerans, yani kullanılan maddeden alınan etkiyi elde edebilmek için daha fazla miktarda madde gerekmesi de bağımlılığın iyi bir göstergesidir" dedi.
Vali Aksoy il genelinde hazırlanan eylem planı kapsamında uyuşturucu madde kullanımıyla mücadele konusunda gençlere hem de ailelere eğitimler verdiklerini de söyledi. Her ihbarın güvenlik birimleri tarafından değerlendirildiğini ifade etti.

FOTOĞRAFLI