SAMSUN'un Atakum İlçesi'nde 'meteoroloji cihazları ve anten yerleştirileceği' gerekçesiyle 1988 yılında kamulaştırılan arsa, imar değişikliği ile 'turizm alanı' ilan edilince, eski sahibi 'kamu yararı kalktı' diye geri istedi. Arsa sahibi Zehra Çalgüner, zaman içerisinde açtığı 3 davayı da kaybetti. 8 yıl önce de yaşamını yitirdi. Oğlu Opr. Dr. İzzet Hulusi Çalgüner'in de, annesinin verdiği hukuk mücadelesine devam etmesi üzerine, arsaya 5 yıldızlı otel yapmayı planlayan firma, yatırımını durdurdu.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, 25 yıl önce 'balıkçılar ve denizcilerle ilgili denizlerde hava durumuyla ilgili raporlarının yayınlanması için alınan cihaz ve antenlerin kurulması amacıyla' hizmet binasının yanında bulunan Zehra Çalgüner'e ait 2 bin 631 metrekarelik arsayı kamulaştırdı. Ancak aradan geçen süre içerisinde anten kurulmadı. Bunun üzerine arsa sahibi Zehra Çalgüner, herhangi bir anten kurulmaması üzerine kamulaştırılan 2 bin 631 metrekarelik yerini geri istedi. Bunun için Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 2, Samsun İdare Mahkemesi'nde de 1 kez dava açtı. Çalgüler'in açtığı davalar 'istimlakte kamu yararı' olduğu gerekçesiyle reddedildi. Yargıtay da yerel mahkemelerin verdiği kararları onadı. Verdiği hukuk mücadelesinden bir sonuç alamayan Zehra Çalgüner, 8 yıl önce de hayatını kaybetti.
BİR DE 'TURİZM ALANI' İLAN EDİLDİ
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün 2010 yılında da Çalgüner'e ait arsa ile birlikte toplam 26 bin 501 metrekarelik arazisi, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar değişikliği ile turizm alanına çevrilerek Milli Emlak Müdürlüğü'ne devredildi. Ardından da bu alan, 5 yıldızlı otel yapılması için ihaleyle bir firmaya verildi.
Arsalarının iplanı değişikliği ile 'turizm alanına’ çevrilmesiyle birlikte Zehra Çalgüner'in oğlu Opr. Dr. İzzet Hulusi Çalgüner, annesinin verdiği hukuk mücadelesini yeniden başlattı. İstanbul'da özel bir hastanede Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Opr. Dr. Çalgüner, şöyle dedi:
"Bu araziyi bizden meteoroloji antenleri dikilecek diye alıp, kamulaştırdılar. Ancak hiçbir anten dikilmedi. Annem yıllarca hukuk mücadelesi verdi. Şimdi 'kamu yararını' ortadan kaldırarak araziyi turizm alanına çevirdiler. İmar değişikliği yapılan bu yeni düzenleme ile kamu yararı ortadan kalkmış oldu. Devletin, yasa gereği bize 'Kamu yararı kalktı, arazinizi tekrar geri almak istiyor musunuz?' diye sorması gerekirdi. Devlet tarafından bize herhangi bir bildirimde bulunulmadı. Ben de bunun üzerine Samsun 1'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne Mayıs 2011'de 10 bin TL'lik tazminat davası açmak istedim. Ancak mahkeme, Mart 2012'de davayı devlete ait araziyi ancak devletin isterse geri verebileceğini, vatandaşın devlete ait araziyi isteme hakkı olmadığını gerekçe göstererek reddetti. Arazimiz, devlet hizmetinde kullanılmak üzere kamulaştırıldı. Ancak şimdi devlet hizmeti için değil özel sektör için kullanılacak. Ben de Yargıtay'a davanın kabulü için başvurdum. Yargıtay'da Mart 2013'de davanın kabulü talebimi reddetti. Bunun üzerine tekrar Yargıtay'a verilen kararın düzeltmesi için itiraz ettim."
"GEREKİRSE AİHM'E GİDERİM"
Haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirten Opr. Dr. İzzet Hulusi Çalgüner, kamu yararı ortadan kalktığına göre, arazilerinin iade edilmesi gerektiğini, bunun özel sektöre satılamayacağını öne sürerken, "Yargıtay'dan bir sonuç alamazsak önce Anayasa Mahkemesi'ne ardından da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracağız. Çok açık, burada bir haksızlık söz konusu" diye konuştu.
TEMELİNİ BAKAN KILIÇ ATMIŞTI
Atakum İlçesi'ndeki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu alanın imar planı değişikliği yapılarak turizm alanı ilan edilmesi üzerine 5 yıldızlı otel yapılması için ihaleye çıkarıldı. İhaleyi alan firma Samsun'un 19 Mayıs İlçesi'ne yeni bir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hizmet binası yapmaya söz verdi. 2011 yılında 19 Mayıs İlçesi'nde 20 bin metrekarelik bir alan tahsis edilerek Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün temeli atıldı. Temel atma törenine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da katıldı. 9 milyon TL'ye 50 odalı, uluslararası eğitim tesisleri, 20 lojman ve yeni hizmet binasının yapılacağı yeni alanda inşaat hızla yükselmeye başladı. İnşaatın bitmesinin ardından yeni hizmet binasına taşınacak olan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün boşalttığı alana da 5 yıldızlı otel yapılacaktı.
METEOROLOJİ BİNALARININ İNŞAATI DURDU
Ancak yatırımcı firma, oteli yapacağı alandaki hukuki mücadelenin devam etmesi ve henüz bir sonuç alınmaması üzerine otel projesini askıya aldı. Bunun üzerine de temeli atılan ve 3 katı çıkılan 19 Mayıs ilçesindeki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü inşaatı da durdu.
Üçer katlı üç bina karkas halde bekletilmeye başladı. Samsun'un Atakum İlçesi'nde yer alan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazi üzerine, kuruma yeni bir bina inşa etme şartı karşılığında otel yatırımı yapacak olan firma arazi ile ilgili geçmişe dayanan ve yeni açılan dava nedeniyle inşaatı bekletmeye aldı.
Yeni meteoroloji binası ve 5 yıldızlı oteli yapacak olan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, şöyle konuştu:
"2011 yılında temeli atılan bir proje var. 87 milyon TL yatırım ile turizm teşvik mevzuatı çerçevesinde bir turizm merkezi yapılması söz konusuydu. Bu çerçevede bir projeye başladık. İnşaatın belli bir bölümüne geldik. Fakat buna paralel bir zamanda şahsımız ve şirketimizin dışında gelişen bir soruşturma kapsamında bir süreç başladı. Bu süreçten dolayı başlayan proje maalesef durdu. Yargı süreci devam ediyor. Bu sürecin neticesinde çıkacak karara göre bu başlamış olduğumuz projenin akıbeti de şekillenmiş olacak."