İlker AKTAŞ/ SAMSUN,()– SAMSUN Valisi Hüseyin Aksoy, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi’ni ve engelliler tarafından yapılan ürünlerin yeraldığı sergiye ziyaret etti. Vali Hüseyin Aksoy, "Temennimiz insanlarımızın evlerinde ya da bulundukları noktada kalmamaları, sosyal hayatta, toplumun her alanında olabilmeleridir" dedi.
Samsun’da, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinlikler kapsamında Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, ilk olarak Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi’ni ziyaret etti. Engelli vatandaşların sorunlarını dinleyen Vali Aksoy, burada yaptığı konuşmada, "Genelde hep sizler beni ziyaret ediyordunuz. Bu kez ben sizi ziyaret etmek istedim. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında toplumsal duyarlılığın daha üst noktaya çıkarılması anlamında bu hafta boyunca birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda ilimizde de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yürütülen önemli çalışmalar, etkinlikler var. Ben de bugün sizi ziyaret ederek, sizlerle beraber olmak, bu anı paylaşmak, varsa bana aktaracağınız sorunları almak ve onlara çözüm üretmek adına buradayım. Özellikle Türkiye’de son yıllarda engelli insanlarımızın sosyal haklarının verilmesi ve onlara bir takım haklar tanınması açısından çok önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Samsun’da da bu kapsamda devletin verdiği imkanlardan yararlanma adına çok önemli hizmetler ve çalışmalar da gerçekleştiriliyor" dedi.
Engelli insanların sayısının varlığı, onların hangi alanda ne gibi engellerle karşı karşıya kaldığı hususlarında sağlıklı bir veri tabanı oluşturmak için Samsun Valiliği koordinasyonunda bir engelli veri tabanı projesi gerçekleştirildiğini vurgulayan Vali Hüseyin Aksoy, "Şuana kadar 150 bine yakın insanımızı bu engelli veri tabanımıza kaydettik. Buradaki temel amacımız onları tek bir noktada toplamak, engel durumlarına göre onlarla ilgili yürütülen çalışmalarda bu verilerden yararlanmak, devletin onlara tanıdığı bir takım haklar var ve insanlarımız bunlardan faydalanamıyorsa onlardan yararlanmalarını sağlamak. Engelli veri tabanı projemizde hangi ilçede, hangi bölgede ne kadar engelli varsa bunları anında sorgulama imkanımız var. Belirli engel gruplarının belirli bölgelerde yoğunlaştığını bu istatistiklerden gördüğümüz takdirde bunun edenlerini sorgulayabiliyoruz. Temennimiz insanlarımızın evlerinde ya da bulundukları noktada kalmamaları, sosyal hayatta, toplumun her alanında olabilmeleridir" diye konuştu.
Ziyaret sonrasında dernek üyeleri ile hatıra fotoğrafı çektiren Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, daha sonra bir alışveriş merkezinin önündeki boş alanda açılan sergiye katıldı. Samsun Huzurevi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kalan engelli vatandaşlar ile engellilere yönelik faaliyetler yürüten birçok dernekteki engelli vatandaşların yaptığı ürünlerin tanıtıldığı serginin açılışına katılan Vali Aksoy, burada yapılan eserleri inceledi. Vali Aksoy, sergi ziyaretinin ardından alandan ayrıldı.

İA(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)