VAN'ın Çatak İlçesi'ne bağlı Korlu Köyü Albucak Mezrası'nda köylülerin samanlığa  dönüştürdüğü tarihi Ermeni kilisesi, koruma altına alınacak.
Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, kilisenin samanlık olarak kullanıldığı haberleri üzerine Van Müzesi ve Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden 4 kişilik uzman ekibi görevlendidi. Aktuğ, kilisede inceleme yaptırarak, rapor hazırlattı. Kültür ve Turizm Müdürü Aktuğ, koruma altına alınacak kilisenin bulunduğu hazine arazisinin de SİT alanı ilan edileceğini ve tarihi yapının en kısa sürede boşaltılarak temizleneceğini söyledi.
Çatak İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıktaki Korlu Köyü Albucak Mezrası'ndaki tarihi kilise sahipsiz kalınca köylüler tarafından içerisi ot, saman, tezek ve odunlarla doldurularak samanlığa dönüştürülmüştü. Mezrada okul olmadığı dönemde ilkokul olarak 5 yıl kullanılan ve 35 köy çocuğunun mezun olduğu kilisenin bu durumu haber olunca Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ bir ekip hazırlayıp kiliseyi inceletti. Van Müzesi ve Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nden 4 kişilik uzman ekip, mezraya giderek kilisenin durumu hakkında rapor hazırladı.
TESCİLLENİP KORUMAYA ALINACAK
Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, kilisenin samanlık olarak kullanılmasını kabul etmeyeceklerini anlattı. Aktuğ, uzmanların kiliseyi yerinde inceleyerek, durumu ile ilgili rapor hazırladığını anlatırken şöyle konuştu:
"Kilisenin hazine arazisi üzerinde olduğu ve hala tescilinin yapılmadığı belirlendi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yapacağı ilk toplantıda kilisenin durumu gündeme getirilecek. Kilise tescillendikten sonra 1'inci derece sit alanı olarak korumaya alınacak. Hangi tarihlerde yapıldığı belirlenecek. Ayrıca içerisi en kısa sürede temizlenecek. Restorasyon ihtiyacı olursa Kültür ve Turizm Bakanlığı düzeyinde yazışmalar yapılacak. Biz bu tarihi kiliseyi turizme kazandıracağız." 

OB(FE/İD) (FOTOĞRAFLI)