ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi’ndeki Tuzla Çayı'nda, bilim adamlarınca yeni bir endemik tür olan salyangoz tespit edildi. 'P. yildirimi' adı verilen salyangozun Son Buzul Çağı’ndan bugüne ulaştığı belirtildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı, Doç. Dr. Mehmet Akbulut, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kebapçı, Tuzla Çayı'nda küçük bir bölgede yaşadığı tespit edilen 5-6 milim boylarında yeni bir endemik tür olan salyangoz tespit etti. Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım'a ithafen 'P. yildirimi' adı verilen bu canlının Son Buzul Çağın’dan günümüze ulaşan bir tür olduğu vurgulandı.
ÇOMÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı, tatlı sularda yaşayan salyangozun dünyada daha önce tespit edilmemiş olan yeni bir endemik tür olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Odabaşı, Tuzla Çayı’na deşarjlardan, özellikle zeytin kara suyu atıklarının bu türün üreme sistemini olumsuz biçimde etkilediğini ve muhtemelen kısırlığa neden olabileceğini belirtti. Acil koruma önlemlerinin alınmaması halinde, bu endemik türün soyunun tükenme riski altında olduğu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Odabaşı, tür bilgisinin ve çevresel stres faktörlerinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bildirildiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Deniz Anıl Odabaşı, flora ve fauna açısından zengin bir potansiyele sahip olan Kazdağları'nın yüksek kesimlerinde yer alan Ayazma Deresi'nde de geçen yıl mart ayında iki milimetre boyunda yeni bir tatlı su salyangozu türü keşfetmişti.