ADAPAZARI (Sakarya), () - VAN'da 2011 yılında meydana gelen deprem ardından alınan kararla 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde  hasar gören binaların onarımları yapılmayan orta hasarlı 322 binada oturanlar için yeni yerleşim bölgesi Korucuk'ta 448 konut yaptırılmasına rağmen, bugüne kadar sadece 11 kişinin başvurması şaşkınlık yarattı.
Adapazarı'nda 5 Aralık 2011 tarihinde yapılan çalışmalarla 17 Ağustos Depremi'nde hasar gören ve orta hasar raporu verilen toplam 397 bina ile ilgili inceleme yapılmıştı. Su elektrik doğalgaz gibi kamu hizmeti kesilen bu binalardan 17'si mahkeme kararı ile yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. 31 bina ise güçlendirme işlemlerini tamamlayarak binalarını oturulur hale getirdi.
Onarım ve güçlendirme yapılmayan 322 orta hasar raporu verilen binaların yaşam alanı olarak tehlike arzetmesi üzerine valilik, 2012 yılında bu binaların elektrik su doğalgaz ve telefon hizmetlerini kesilmesi yönünde karar aldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile  orta hasarlı binalarda yaşayanların deprem konutlarının bulunduğu yeni yerleşim bölgesi Korucuk’ta inşa edilen 448 konut yapıldı. Tamamı doğalgazlı, 3+1 ve 107 metrekare olarak tasarlanan konutlar için 5 Mayıs Pazartesi günü başlayan ve cuma günü sona erecek başvurularda bugüne kadar sadece 11 konut sahibi başvuruda bulundu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Halka İlişkiler Müdürü Taha Toplu, şöyle konuştu:
"Orta hasarlı bina sahipleri ve daireleri deprem riski taşıyanlar için hazırlanan konutlara ne yazik ki başvuru beklediğimizin altında kaldı. Şehrimizde orta hasarlı bina oranı daha fazla olmasına rağmen, son rakamlara göre konutlar için şu ana kadar sadece 11 vatandaşımızın başvurusunun kabul edilebilir olduğunu söyleyebiliriz. Bizim için önemli olan hemşerilerimizin can ve mal güvenliğidir. Bu doğrultuda çözüm önerileri geliştiriyor, önerilerimizi uygulamaya koyuyoruz. Başvuruların sona ereceği 23 Mayıs Cuma günü sonrasında, 26 Mayıs Pazartesi günü geniş çaplı kamuoyu bilgilendirmesi yapacağız." 

ZT(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)