Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girişlerini yasaklaması Sakarya'da da gazeteciler tarafından protesto edildi.
Sakarya Emniyet Müdürlüğü önünde saat 11.00'de toplanan gazeteciler adına açıklama yapan Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, ''Demokrasilerde 'Sen buraya giremezsin, bunu yazamazsın' gibi dayatmalar yoktur. Gazeteciler toplumun bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkı için kamu görevi görür" dedi. Matur, şunları kaydetti:
''Ülke gündeminin ‘hırsızlık’, ‘yolsuzluk’ gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır. Yayımlanan genelge ile kamunun haber alma hakkının engelleniyor olmasını ne yazık ki tek kelime ile nitelendirebiliyoruz: 'Sansür'. Bu karar sansürdür, basın özgürlüğüne açık bir müdahaledir. Türk basını 12 Eylül Darbesi döneminde bile böylesine bir uygulamaya, dayatmaya maruz kalmamıştır.
Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Ve hiçbir yönetim, halkın bilgisinden gerçekleri uzun süre saklayamaz. Her gerçek, gün ışığına çıkmaya mahkumdur. Bizler dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de halkın haber alma hakkı için yazmaya, gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya devam edeceğiz. Sansüre asla boyun eğmeyeceğiz. Basın özgürlüğüne yapılan müdahalelere asla göz yummayacağız. Emniyet müdürlüklerinin kapılarının meslektaşlarımıza kapatılmasını, gazetecilerin ve dolayısıyla halkımızın sağlıklı bilgiye erişiminin ortadan kaldırılmasını şiddetle kınıyoruz. Bu açıklamayı Türkiye Gazeteciler Federasyonu’na bağlı 76 basın meslek örgütü olarak aynı anda ortak olarak yapıyoruz. Gazetecilerin bilgiye erişim hakkının gasp edilmesi nedeniyle avukatlarımız aracılığı ile genelgenin iptali için dava açacağımızı da buradan duyuruyoruz. Bugün kalemlerimizi bırakıyor olmamız, bir yenilginin ifadesi değil, sansüre karşı oluşan tepkimizin göstergesidir! Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de basın ve ifade özgürlüğü için yürüttüğümüz mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz."
Gazeteciler daha sonra kalemlerini İl Emniyet Müdürlüğü önüne bırakarak uygulamayı protesto ettiler. Gazetecilerin basın açıklamasını, Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü kameralarının da baştan sona kaydetmesi dikkat çekti.