ORMAN ve Su İşleri Kayseri Şube Müdürlüğü'nden halk arasında Elmacık olarak bilinen Saka kuşunun koruma altındaki türler arasında yer aldığı belirtilerek; avlayan, alan, satan ve besleyenlere 400’er lira para cezası uygulanacağı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Saka kuşuyla ilgili olarak vatandaşlardan çok sayıda ihbar geldiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Şube Müdürlüğümüze yapılan ihbarlar neticesinde birçok kişiye idari yaptırım ve tazminat cezaları düzenlenmiş olmakla birlikte, vatandaşlar bu kuşların yakalanmasının ve beslenmesinin yasak olduğunu bilmediklerini beyan etmektedirler. Saka türü, uluslararası bir sözleşme olan ve ülkemizin de taraf olduğu Bern sözleşmesine göre koruma altına alınmış ötücü bir kuştur. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na göre koruma altındaki kuşların avlanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasak olup, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre idari yaptırım kararına konu olmaktadırlar. Saka kuşunun alındığının, satıldığının ve beslendiğinin tespiti halinde şahıslara aykırı davrandığı maddelere göre idari yaptırım kararı düzenlendiği gibi kuş başına da 400 lira gibi ciddi bir tazminat cezası düzenlenmektedir.’’

OE(OE/AK)