İZMİR'in de aralarında bulunduğu birçok ilde, sahte içerikli e-posta gönderip bilgisayarlarına virüs bulaştırdıkları kişilerin bilgilerini ele geçirerek yaklaşık 320 bin TL'lik vurgun yapan şebeke, polisin operasyonuyla çökertildi. Gözaltına alınan 16 kişiden 7'si tutuklandı.
İzmir Emniyeti Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İzmir merkezli bir şebekenin, hedef aldıkları kişilere sahte içerikli uçak bileti, cep telefonu faturası gibi e-posta göndererek bilgisayarlarına virüs bulaştırdığı, bu yolla söz konusu kişilerin özel bilgilerini ele geçirip haksız kazanç elde ettikleri yönünde ihbar aldı. Çalışma başlatan polis, 15 ilde yaşayan çoğu aynı bankanın internet bankacılığını kullanan 15 mağdurun, bilgisayarına Tinba adlı virüsü bulaştıranların, bu kişileri kendi hazırladıkları, bankanın orijinal internet sitesi gibi görünen korsan sitelere yönlendirdiklerini, bankanın tek kullanımlık akıllı anahtar şifresini ele geçirdikten sonra da banka hesaplarını boşalttıklarını saptadı. Polis, aynı yöntemle şüphelilerin, ele geçirdikleri hesaplardan şebeke üyelerinin hesaplarına, yaklaşık 320 bin TL'nin interaktif EFT yoluyla aktarıldığını belirledi.
23 ADRESE OPERASYON
Şebekenin izini süren polis, yaklaşık 6 aylık teknik ve fiziki takibin ardından geçen 21 Mayıs'ta İzmir, Manisa, Ankara ve İstanbul'da 23 ayrı adrese operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında aralarında şebekenin lideri ve yöneticilerinin de bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 22 cep telefonu, 3 bilgisayar, 5 dizüstü bilgisayar, 2 flaş bellek, 41 sim kart, 4 hafıza kartı, 1 tablet bilgisayar, 36 banka kartı, 86 CD, 5 DVD, 3 hard disk, 3 mobil internet sağlayıcı, 2 banka hesap defteri, çok sayıda banka dekontu ve telefon rehberi ele geçirildi.
7'Sİ TUTUKLANDI
Şüphelilerin ele geçirdiği hesaplardan yaklaşık 239 bin TL'lik alışveriş yapmaya çalıştıklarını ancak bunların hesaplara bloke konularak engellendiği belirtilirken, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 16 kişiden 5'i savcılıkta ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı, mahkemeye çıkartılan 11 kişiden 7'si tutuklandı, 4'ü ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

TH (AÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)