Yaprak KOÇER/SAMSUN, () -SAMSUN Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından 2013 yılında Su Ürünleri Kanunu’na muhalefet ederek avlanan 597 balıkçıya 1 milyon 109 bin TL, bu yılın ilk 4 ayında da kontrol edilen 2 bin 87 balıkçı gemisinden 58 kişiye 164 bin 958 TL idari para ceza uygulandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülke genelinde 2003 yılında avlanılan deniz balıklarının miktarı 416 bin 126 ton iken bu rakam 2012 yılında 315 bin 636 tona düştü. Aşırı avlanma, popülasyon yeniden kendini yenileme fırsatı bulamadan var olan bütün stokların avlanması, yasak yer ve zamanda avlanma, yasal boy limitlerinin altında avlanma, bu durum olgunluk yaşına gelmeyen yani yumurtlama evresine gelmeyen küçük boyda balıkların avlanması, evsel endüstriyel atıkların kirliliği gibi nedenlerden dolayı Karadeniz Bölgesi’nde ticari olarak avlanılan balık tür sayısı son yıllarda 23'ten 10 -15 türe düştü. Mevcut potansiyelin korunması için Karadeniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı ekipleri denizde balıkçı teknelerine yönelik yaptıkları denetimleri artırdı.
Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından Karadeniz’de canlı kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 2013 yılında 5 bin 868 balıkçı gemisi kontrol edildi. Yasak sahada avcılık yapmak, küçük boydan avcılık yapmak, yasak zamanda avcılık yapmak, teknik koşullara ilişkin ihlal, belge eksikliği nedeniyle 272 balıkçı gemisinde bulunan 597 kişiye Su Ürünleri Kanunu kapsamında toplam 1 milyon 109 bin 181 TL idari para cezası uygulandı. 2014 yılının ilk 4 ayında ise 2 bin 87 balıkçı gemisi kontrol edildi. 58 adet balıkçı gemisinde bulunan kişilere aynı yasa kapsamında 164 bin 958 TL idari para cezası kesildi.
Karadeniz Bölgesi’nde başlıca palamut, hamsi, istavrit, çaça, lüfer, tekir, barbun, kalkan, mezgit, kum midyesi, deniz salyangozu gibi ekonomik değeri yüksek balıklar bulunduğu belirtilirken, genel olarak çevirme ağları kullanılarak yapılan avcılık yani gırgır ve voli ile palamut, hamsi, istavrit, çaça, lüfer balığı avcılığı gerçekleştiriliyor. Sürütme ağları denilen av araçları olan trol, algarna ile ise tekir, barbun, kalkan, mezgit, kum midyesi, deniz salyangozu avcılığı yapılıyor.

YK(MS/AK)(FOTOĞRAF)