SAHİL Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı, bölgelerinde özellikle yaz aylarında en çok karşılaştıkları göçmen kaçakçılığıyla ilgili bilgi verdi. Sahil güvenlik ekipleri, genellikle lastik botlarla adeta ölüm yolculuğuna çıkan kaçakların yerini belirlemekten, kurtarma çalışmalarına, onların gemiye alınmalarının ardından yaptıkları yardıma kadar tüm ayrıntıları anlattı. Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, son 8 ayda, insanların canlarını kurtarmak için 31 bin saat devriye görevi yaptıklarını dile getirdi.
Çanakkale'den Fethiye'ye kadar uzanan Ege Denizi'nden sorumlu olan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı, son aylardaki başarılı operasyonlarıyla dikkat çekti. Birçok kaçak geçişe müdahale eden ekipler, lastik botlarla umut yolculuğuna çıkan kaçakları ölümden son anda kurtardı. Bölge Komutanlığı da, kaçak geçişlere karşı verdikleri mücadeleyle ilgili brifing verdi. Brifing için geçen yıl Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterine katılan ve en gelişmiş teknolojinin kullanıldığı Çeşme'de konuşlanan TCSG Umut gemisi seçildi.
YAKALAMIYOR, CAN KURTARIYORLAR
Sahil güvenliğin yaptığı faaliyetlerinde, genellikle ilkel yöntemlerle Yunan adalarına geçmeye çalışan kaçaklar için, yakalama değil, kurtarma faaliyetine döndüğü de açıklandı. Özellikle kaçak geçişler için havanın kararmasının beklendiğinden dolayı, sahil güvenlik ekiplerinin de bu andan itibaren alarma geçtiği bilgisi verildi. 2014 yılı içerisinde bu günü kadar 307 olayda, toplam 7401 kaçağın kurtarıldığı, 44 de organizatörün yakalandığı öğrenildi. Geçen yıllarda kaçaklarla birlikte teknede bulunan organizatörlerin bu yıl taktik değiştirip artık kaçakları yalnız göndermelerinden dolayı da sayılarında bu yıl düşüş olduğu ifade edildi.
Kaçak geçişlerin radarlardan tespit edilmesiyle, yakınlık durumuna göre, ilk olarak botların gönderildiği ardından olayın büyüklüğüne göre yeni gemilerin yanı sıra Türkiye'nin en büyük ve son teknolojiyle donatılmış arama kurtarma gemisi TCSG Umut gemisinin gönderildiği anlatıldı. Ayrıca helikopterlerin havadan arama çalışmaların katıldığı yine uzak mesafelerdeki kaçaklara yardım içinde 6 saat havada kalabilen ve deniz yüzeyine yakın mesafeden uçup onlara suda otomotik olarak açılan can sallarının atıldığı bilgileri aktarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, kurtarma çalışmalarında, kaçakların genellikle toplu olarak bulunmalarıyla ilgili olarak ise, toplu durmaları halinde denizde daha uzun süre kalmalarından kaynaklandığını, tek tek durmaları durumunda ise, boğulma olaylarının daha da arttığını ifade etti.
Bunun yanı sıra, göçmenlerin denizdeki kaçak geçişler için, 227 olayda lastik bot, 63 olayda tekne, 2 olayda yat, 2 olayda jet ski ile yine bir olayda ise, deniz bisikleti kullandıkları öğrenildi.
ÇAĞIN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİSİ
Brifinge katılan Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, son 8 ayda, insanların canlarını kurtarmak için 31 bin saat devriye görevi yaptıklarını dile getirdi. Yılmazarslan, “Biz 3 bin kilometre uzunluğundaki kıyılarımız ve 14 bin kilometrekarelik deniz alanında faaliyet gösteriyoruz. Çağın en önemli sorunlarından bir tanesi de düzensiz göçtür. Türkiye'de çoğrafi konumuna bağlı olarak gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olana ülkeler arasında bir köprü ülke olarak görülmektedir. Türkiye transit ülke olarak kaçak geçişten etkilenmektedir. Bizim için en önemli şey, insan hayatıdır. Bir nevi ülkelerindeki gelişmelerden dolayı kader kurbanı olan bu insanlar, hayatlarını tehlikeye atmaktalar. Bizler tüm ekiplerimizle bu olumsuzlukların önüne geçmek için gece gündüz durmadan faaliyet yürütüyoruz" dedi. Yunanistan'ın geri kabul protokolüne de uygun davranmadığını söyleyen Deniz Kıdemli Kurmay Albay Murat Yılmazarslan, “Bir önemli durum ise, kaçakların başka bir ülkenin güvenlik unsurları tarafından denizde tespit edilmelerinin ardından, ülkemiz karasularına geri bırakılmalarıdır. Buna maruz kalan göçmenlerin birçoğu, patlatılmış lastik botlar içerisinde boğulmaktan son anda kurtarılmaktalar. Bu bilgiler bize göçmenler vermektedir. Bu kişilerden boğulmak üzere olanlar bile bizim teknelerimizde hayata döndürülmekteler" dedi. Yılmazarslan ayrıca, kaçak geçişlere karşı, termal gece görüş özelliği olan kemaraların kullanılmaya başlandığını, mobil radarların kullanıldığını, ayrıca deniz ile iç sular düzenleme genel müdürlüğünün ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile deniz gözetleme sistemlerinden de ortak olarak yararlandıklarını dile getirdi.
ADALARIN ÇOK YAKIN OLMASI, GEÇİŞLERİ ETKİLİYOR
TCSG Umut gemisi komutanı Deniz Yarbay Cüneyt Kara da konuşmasında, Yunan adalarından Midilli'nin 5 mil, Sakız Adası'nın 4.2 mil, Sisam Adası'nin 1 mil, Sömbeki Adası'nın 3.8 mil, İstanköy Adası'nın 3 mil, Rodos Adası'nın ise, 10 mil olmasından dolayı, kaçak geçişlerde sık sık kullanıldığını söyledi. Kara, çevre ülkelerdeki gelecekte te belirsizliğin devam etmesinden ve göçmek kaçakçılarının da bu işten büyük gelir elde etmelerinden dolayı, kaçak geçişlerin devam edeceklerine inandıklarının, kendilerini de bunu önlemek için çabaladıklarını söyledi.
KAÇAK GEÇİŞ YOLU GÖSTERİLDİ
Basın brifingin ardından kaçakların geçişler için kullandığı Sakız Adası yakınlarına kadar da gemiyle basın mensupları götürüldü. Bu sırada Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait, botlar, helikopter ve uçak da kısa bir gösteri yaptı.

FOTOĞRAFLI