Ergün AYAZ-Orhan UZUN/ BAŞİSKELE,(Kocaeli),() - KOCAELİ Sanayi Odası'nın düzenlediği 2014 yılı 20. 'Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri' Büyük İşletme Dalında Taş Toprak sektörü kategorisinde Vitra, Kobi Dalında ise Çevre Ödülünü Çiftel Elektromekanik aldı. Ödül töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık "Türkiye sanayileşmeye sermaye birikimiyle başlamadı. Kıt sermaye ile başladı. Bir kuşak çevreye çok fazla duyarlı olamadı. Bu bedeli Türkiye ödedi ve en fazla ödeyenlerin başında da Kocaeli geldi. Kocaeli çarpık kentleşmenin bedelini ağır ödedi" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası'nın öncülüğünde yapılan 'Şahabettin Bilgisu Çevre Ödül törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayici ve işadamları katıldı.
'BİR KUŞAK ÇEVREYE ÇOK FAZLA DUYARLI OLMADI VE BUNUN BEDELİNİ TÜRKİYE ÖDEDİ'
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Çevre ödüllerini ısrarla 20 yıldır sürdüren bir tek sanayi odası var o da Kocaeli Sanayi odası" diyerek şöyle devam etti: "Bizde şöyle bir algı var. Sanayiciler kirletir çevreciler korur. Sanayicilerimiz çevreye duyarlı. Dünyada sadece çevrecilerin çevreyi koruduğu bir anlayış yok. Üreticilerin çevreye duyarlı olduğu bir anlayış var. Buna da temiz üretim diyoruz. Vicdanen rahat olacaksınız çevreye önem göstereceksiniz. Bizde tabiat ana derler. Çevreye gösterilen itibar anneye gösterilen itibar gibidir. Biz bu toprakları, bu vatanı sadece ecdadımızın bize mirası olarak göremeyiz. Bu topraklar gelecek kuşakların bize emanetidir. Onlara ne kadar temiz bir çevre bırakabilirsek görevimizi o kadar iyi yapmış olacağız. Bu bilinçle üretimimizi sürdürürsek hem kendi iç tatmin açısından hemde ülkemizin uluslararası itibarı açısından önem taşıyacak. Çevreye duyarlı temiz üretim yapmayan sanayi kuruluşlarının sürdürebilir bir büyüme yakalama şansı yok. Türkiye sanayileşmeye sermaye birikimiyle başlamadı. Kıt sermaye ile başladı. Bir kuşak çevreye çok fazla duyarlı olamadı. Bu bedeli Türkiye ödedi ve en fazla ödeyenlerin başında da Kocaeli geldi. Kocaeli çarpık kentleşmenin ağır bedelini ödedi. Teknolojik üretim yapıp bunları çok yüksek seviyeye çekmeliyiz. Temiz üretim yaparak doğaya zarar vermeyen hava ve suyu kirletmeyen üretimler yapmalıyız. Artık çevre için yapılan yatırımları birinci sıraya yazacağız. O kalemlere harcadığmıız parayı uluslararası rekabette birinci önceliğe yazmış olacağız." 
Türkiye'nin refah ve sanayileşme konusunda çok daha iyi bir seviyeye geleceğini söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca ise konuşmasında şunları söyledi: "Bizler yöneticiler olarak sanayicilerin dışında zaman zaman toplantılar yaparız. Sanayinin önündeki, üretimin önündeki engellleri nasıl kaldırırız, görüşmeler yaparız. Yatırım ortamını nasıl kolaylaştırırız yönünde araştırmalar yaparız. Bazen isabetli karar veremeyebiliriz, ama sanayinin daha da ileri teknoloji kullanması toplumla ve çevreyle barışık hale gelmesi bizim için çok önemlidir. Ülkemiz refah, sanayileşme konusunda çok daha iyi bir seviyeye geleceğini umuyoruz." 
Kocaeli'ni alt ve üst yapısıyla yaşanabilir bir hale getirdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun da bir konuşma yaptığı törende daha sonra çevre ödülleri dağıtıldı. Bu yıl 5'i Kocaeli dışından olmak üzere 22 firma ödül almak için başvuru yaptı. Değerlendirme sonunda Juri Özel Ödülü Nuh Çimento, Büyük İşletmeler Dalında Sektör Ödülleri kategorisi Taş Toprak Sektöründe Vitra, Enerji Sektöründe İçdaş, Otomotiv ve Yan Sanayi Sektöründe Türk Pirelli Lastikleri, Karma Sektörde Kordsa, Kobi Dalında Çevre Ödülüne ise Çiftel Elektromekanik layık görüldü.  

EA,OU (MB/RT) (FOTOĞRAFLI)