Mehmet ERÇAKIR/ ISPARTA, () - TIBBİ hizmetlerde yatak kapasitesinin vatandaşın algısında çok yer edindiğini belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Esas önemli olan hastanelerin ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, tıbbi donanımı ve ileri teknolojiye sahip olup olmamasıdır. Artık çok yatak kapasitesi değil ileri teknoloji ve uzman aranıyor" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Yalvaç Devlet Hastanesi’nin açılışı ve Isparta Bölge Hastanesi’nin temel atma törenlerine katılmak için Isparta'ya geldi. Akşam saatlerinde kente gelen Bakan Müezzinoğlu, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı (ITSO) ziyaret etti. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmenci ile görüşen Bakan Müezzinoğlu, odanın yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerine hitap etti. Sağlık hizmetleri hakkında bilgiler veren Bakan Mehmet Müezzinoğlu, sağlık alanında Türkiye'nin son 11 yılda önemli bir ivme yakaladığını kaydetti. Bakan Müezzinoğlu, "Önümüzde ilk ve ikinci 5 yıllık hedeflerimiz var. İnşallah ilk 5 yılda ve ikinci 5 yılda sağlığın fiziki mekanlarını, yani hastane ve tıbbi donanım vizyonunu ikinci bir boyuta taşıyacağız" dedi.
YATAK KAPASİTESİ ANLAMLI DEĞİL
Tıbbi hizmetlerde yatak kapasitelerinin vatandaşın algısında çok yer edindiğine işaret eden Bakan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Yatak kapasitesi o kadar anlamlı değil. Esas anlamlı olan hastanelerin ameliyathane, yoğun bakım ünitesi, tıbbi donanımı ve ileri teknolojiye sahip olup olmamasıdır. Burada kalp ameliyatı yapılıp yapılmaması, organ nakli yapılıp yapılamaması ve onkolojik alanda laboratuvar imkanlarının olup olmaması önemli. Çünkü artık hastalarımızın hastanede yatış süreleri yoğun bakım dışında ortalama 3.5 güne indi. 10 yıl önce 13-14 gündü bu rakam. Safra kesesi ameliyatında hasta hastanede en az 12 gün kalıyordu. Bir kalp krizi 3 haftayı doldurmadan yoğun bakımdan çıkmıyordu. Şimdi kalp krizini 2'nci gününde evine gönderiyoruz. O nedenle hastanelerimizi yatak kapasiteleriyle ölçmüyoruz. Ama kamuoyundaki algıya da hitap etmek için 755 yatak, 1000 yatak diyoruz. Esas işin dinamosu, lokomotifi teknolojik donanımıdır, tıbbi donanımıdır ve uzman yapısıdır."
ARABANA BAKTIĞIN KADAR KENDİNE BAK DEMİYORUM ARTIK
Yıllar önce kendi hastalarına söylediği bir sözü de hatırlatan Bakan Müezzinoğlu, "Ben hastamı muayene ederken şu cümleyi söylüyordum. Araban var mı? Var. Arabana baktığın kadar kendine bak diyordum. Şimdi o cümleyi söylemiyoruz. Artık dahiliye uzmanı, kardiyoloğu, kalp uzmanı, çocuk nöroloğu hepsi mevcut. 10 yıl önce bunların hiç biri konuşulmuyordu. Sağlık önümüzdeki 50 yılın en stratejik hizmet alanı olacaktır. Isparta'da bunu iyi değerlendirmeli" dedi.
UZMAN SORUNUMUZ VAR
Toplantıda hazır bulunan özel hastane işletmecilerine de mesajlar veren Bakan Müezzinoğlu, "Benden doktor istemeyin de ne isterseniz isteyin" diye espri yaptı. Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Önümüzdeki 5 yılda en temel sorunlarımızdan birisi uzman doktor sorunudur. Bunu verimli, planlı dağıtmamız lazım. Ama bu yıl uzman doktor gelmeye başladı. İnşallah 5 yıl içinde her yıl ortalama 4-5 bin civarında uzmanı kadromuza katacağız. Yaklaşık 20 bin uzman açığımızı 5 yıl için kapatmış olacağız. Ondan sonra daha rahat nefes alacağız. Biz özel sektörün önünü kesen noktada olmak istemiyoruz. Ama bizim bu ülkenin sayılı ve sınırlı olan hekim sayısını da vatandaşımıza hakkaniyetli ve adil dağıtmak zorundayız. Şimdi artık özelde ne varsa hatta özelden önce biz getiriyoruz. Özel bizimle yarışmak durumunda."
Bakan Mehmet Müezzinoğlu'na konuşmasının ardından ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen plaket takdim etti. Programda Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Isparta Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel'de hazır bulundu.

ME (YK/RT) (FOTOĞRAFLI)