Yaşar KAÇMAZ / İstanbul, () Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul'da düzenlenen Sabri Ülker Vakfı 2. Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi “Bilim Ödül Töreni"ne katıldı. Müezzinoğlu, törende yaptığı konuşmanın ardından çıkışta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

“ONLARIN YAYGIN OLDUĞU BÖLGELERDEKİ VATANDAŞLARIMIZI AŞILAMAYI BİLİM KURULU DEĞERLENDİRİYOR"
Çocuk felcine karşı aldıkları önlem ve Suriyeli çocuklara yapılan çocuk felci aşılarıyla ilgili bilgi veren Müezzinoğlu, “Önlemler alınıyor. Yaklaşık 6 ay öncesinden başlayan Suriyeli misafirleri, konuşlandırdığımız kamplarda ve o illerde, 7 ilde, polio aşısına yanılmıyorsam ekim ayında başladık. Sonra ikinci dozu yine devam ettik. Sınırdan geçen tüm Suriyelilere yaş gruplarına göre aşılarını yapıyoruz. İstanbul'da ve kamp dışında kalanlara aşılama yapıp yapmama konusunda Bilim Kurulumuz, değerlendirme yapıyor. Eğer gerek görürsek İstanbul ve Ankara gibi oralarda onların yaygın olduğu, yaygın olarak yerleştiği bölgelerde de vatandaşlarımıza aşılamayı Bilim Kurulu değerlendiriyor. Kurulun değerlendirmesinden sonra gerek görürsek yapacağız. Şu anda Türkiye için bu anlamda bölgemizde olduğu için riske karşı tedbir almak görevimiz. O tedbirleri alıyoruz" dedi.

ADANA'DA AMELİYAT OLMASI GEREKEN HASTA, HASTANEDEN KOVULDU İDDİASI
Adana'da apandisit ameliyatı olmasına karar verilen bir hastanın bir devlet hastanesinden kovulduğu ve sedyeyle başka bir hastaneye taşındığı iddiası sorulan Mehmet Müezzinoğlu, “Az önce arkadaşlar getirdi bilgi notunu. Şu anda bizim 77 milyon vatandaşımıza sağlığa ulaşımın önüne hiçbir engel bırakmadık ve bırakmıyoruz. Ama hasta ve hasta sahiplerinin arzularına göre veya onların istediği hıza göre bir tedavi yöntemi, dünyanın hiçbir yerinde yok. Tedavinin planlanmasını hasta yakınları yapmaya kalkarsa bu işin doktorlar da çıkamaz yöneticiler de çıkamaz. Hasta, hastaneye ve hekime teslim edildikten sonra yönetimi oraya bırakmak lazım. Ama hasta yakını, sabah geldim saat 4 oldu, hala niye ameliyata alınmadı, diye soruyorsa orada onun bilgisi buna karar vermeye yetmez. Tetkikleri var, konsültasyonu var, tetkik sonucu değerlendirmeleri var, ameliyathanelerin bir planlaması var. Bunların hepsinin kararını hasta ve hasta yakınları verirse bu olmaz. O nedenle herkes, durması gereken yeri bilecek. Herkes de sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda duyarlılık yapacak" diye konuştu.

MERS VİRÜSÜ TESPİT EDİLEN TEK TÜRK, CİDDE'DE
Türkiye'de mers virüsüyle ilgili bir çalışmanın olup olmadığı soruna Bakan Müezzinoğlu, “Uzun süredir çalışmalarını yapıyoruz. 2 senedir gündemimizde olan bir konu. Suudi Arabistan'da mers virüsü teşhisi konulduktan sonra zaman zaman gündeme yoğun bir şekilde gelen konu başlığı. Son 1 aydır gündemde yeniden yoğunluk kazandı, vaka sayısındaki artış ve ölümle sonuçlanan vakalar. Genelde mers virüsünün bulaşma kaynağı hayvanlardan. Bu da deve, deve sütü, yarasa. Kaynağı bu. Biz son 1 aydır, Diyanet İşleri Başkanlığı'mızla görüşerek, özellikle Umre, bu dönem Umre dönemi, Umre organizasyonu yapan tur operatörlerinden istediğimiz, deve çiftliklerine tur organizasyonu yapmamaları. Umrecilerimize ve vatandaşlarımıza orada çiğ deve sütü ikram etmemeleri. Umrecilerimizden de deve sütü içmemeleri ve temizliğe, hijyene dikkat etmeleri. Olağanüstü bir ilave tedbire şu an için ihtiyacımız yok. Yalnız Umre'ye giden vatandaşlarımız değil, Suudi Arabistan'a ve Afrika'ya gidenler yani deve çiftlikleri ziyaretlerine dikkat etmeliler. Çiğ deve sütü içmemeye ve el temizliğine dikkat etmelerini talep ediyoruz" şeklinde yanıt verdi.
Türkiye'den sadece tek bir vaka çıktığını ve vakanın tedavi altına alındığını söyleyen Müezzinoğlu, “Tek bir vakamız yaklaşık 15 gün önce eşiyle birlikte Umre'ye giden vatandaşımızın eşi uçakta rahatsızlanıyor. Cidde Havaalanı'ndan Cidde'deki Kral Fahd Hastanesi'ne eşini kaldırıyor. O arada eşinin tedavisi yapılırken 3 gün sonra kendisi gribal enfeksiyon gibi başlayan bir rahatsızlığı başlıyor. Nefes alma zorluğu, kırgınlık, halsizlik; 1 hafta sonra kendisinde mers virüsü teşhisi konuyor. Hastanede tedavisi yapıldı. Sağlık durumu iyi. Herhangi bir sorunumuz yok" dedi.

“BU İLAÇLARI HEKİM KONTROLSÜZ KULLANIYORSA VATANDAŞIMIZIN BAŞINA BEKÇİ DİKECEK ŞEYİMİZ YOK"
İzmir'de yakın zamanda bir gencin kullandığı vücut geliştirme ilacı yüzünden hayatını kaybetmesi hatırlatılarak, vücut geliştirme ilaçlarına herhangi bir sınırlama getirilip getirilmeyeceği sorulan Müezzinoğlu, “Bu ilaçlarla ilgili sınırlama, düzenleme var ama; vatandaşımız bunu kontrolsüz, hekim kontrolsüz, düzensiz kullanıyorsa vatandaşımızın başına da bu anlamda bekçi dikecek şeyimiz yok. Ama bu ilaçların bulunabilmesi, reçetesiz alınabilmesi konusunda bunlarla ilgili çalışmalar ve tedbirler var. Ama bazen vatandaşımız, kontrol dışı uygulamalar da yapabiliyor” diye konuştu.
(BB) (FOTOĞRAFLI)