Rusya Parlamentosu Duma, Ermeni olayları ile ilgili hazırlanan bildiride, "Soykırım" kelimesini kullanarak kabul etti. Putin ise Erivan'da Ermeni anmalarına katıldı ama orada 'soykırım' demedi. Rusya'nın aldığı karar Ankara'yı kızdırırken bir son dakika kararı da Bulgaristan Parlamentosundan geldi.  
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Erivan'da Soykırım anmalarına katılırken, Rusya Parlamentosu Duma da "Soykırım bildirisi"ni kabul etti.

Parlamentodaki oturuma katılan 427 milletvekilinden sadece 5 kişinin itiraz oyuyla kabul edilen bildiride şöyle dendi:



TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA TEPKİ
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Rusya'nın 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımlamasını eleştirdi ve “Suriye'de yüz binlerce insan katledildi. Keşke Putin, bununla ilgili bir açıklama yapsaydı, Esed'i kınayabilseydi” dedi.

Akdoğan, “Bu acılar karşısında sessiz kalanlar, çıtını çıkarmayanlar, geçmiş hadiseler üzerinden farklı beyanatlar içerisine giriyorlar. Bunlar, kabul edilemez” diyerek devam etti.

 

“Soykırımın 100. yıldönümü vesilesiyle Rusya parlamentosu Duma, kardeş Ermenistan halkıyla Birinci Dünya savaşından etkilenen diğer halkların acılarını paylaşıyor. Tarihin bıraktığı problem ve karmaşık uluslararası ihtilafların barışçıl ve diplomatik yoldan çözülme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz. Biz Rusya parlamentosu üyeleri Avrasya kıtasında yaşayan halkların iyi komşuluk ve ilişkilerinde eşitlik ilkesine saygılı davranışlarıyla dünyaya örnek olabileceklerine inanıyoruz. Bunun sağlanması için Avrasya Ekonomik İşbirliği, Müşterek Savunma Anlaşması ve Şanghay İşbirliği gibi örgütler bulunuyor.”

TÜRKİYE'NİN ADI GEÇMEDEN 'SOYKIRIM' DENİLDİ

Rusya parlamentosu Duma bildirisinde "soykırım" ifadesi kullanılmasına karşın Türkiye adının yer almamış olması dikkat çekti.

PUTİN ERİVAN'DA 'SOYKIRIM' DEMEDİ

Rusya Parlamentosu 'soykırımı' kabul ettiği gün Vladimir Putin Ermenistan'daki anma törenlerine katıldı. Putin burada yaptığı konuşmada 'soykırım' kelimesine kullanmadan,  "1915 olayları, tüm dünyayı sarstı. Rusya, yaşananları kendi acısı olarak gördü. 100 yıl önceki dramatik olaylarda, 2. Dünya Savaşı'nda ve Spitak depreminde de iki ülke halkları birbiriyle dayanıştı. Bugün de Ermeni halkı ile birlikte yas tutuyoruz" dedi.

BULGARİSTAN PARLAMENTOSU'NDAN ERMENİ KARARI
Rusya'nın ardından Bulgaristan parlamentosu da 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümünde ilk kez ‘katliamı tanıma’ kararı aldı. 1915 olaylarını ‘katliam’ olarak tanımlayan, özel bildiri parlamentoda 157’ye karşın 36 oyla kabul edildi. Oylamada 'Soykırım' ifadesinin kullanılmaması dikkat çekti.