Zeki GÜNAL /İSTANBUL,() Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları, Rusya'nın Özerk Kırım Cumhuriyeti'ne müdahalesini protesto etti. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi öncülüğünde bir araya gelen Kırımlılar, Beyoğlu'ndaki Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto gösterisinde bulundu.
Türkiye, Ukrayna ve Kırım bayrakları taşıyan göstericiler, Kırım şehitleri için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı ve Kırım Ulusal Marşı'nı okudu. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, burada yaptığı konuşmada, “Kırım Tatarları olarak, Kırım'daki kardeşlerimiz için buradayız. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü sonuna kadar savunacağız. Ukrayna ile birlikte yaşama istiyoruz" ifadesini kullandı. İçten'in konuşması sık sık, “Kırım, Türk'tür, Türk kalacak", “Millet, vatan, Kırım", “Rusya, şaşırma, sabrımızı taşırma", “Kırım'da ezanlar susmayacak" sloganlarıyla kesildi.
Dünyadaki tüm Kırım Tatar Teşkilatları, İslam Dünyası, Türk Dünyası ile İnsan hakları savunucuları teşkilatlarına hitaben okunan basın bildirisinde de, Rusya'nın Kırım'a müdahalesi karşısında sessiz kalınmaması istendi. Açıklamada, “Kırım Türkleri, bütün mücadelelerini teröre, şiddete başvurmadan demokratik ve evrensel hukuk kriterlerine göre yürütmektedirler. Gelişen olaylardan yeni bir 18 Mayıs 1944 faciası yaşamak istememektedirler" ifadelerine yer verildi.
Kırım Parlamentosu'nun, silahlı milislerin namluları ucunda Rusya'ya bağlanma yönünde aldığı referandum kararının uluslararası hukuka ve Ukrayna Anayasası'na aykırı olduğunun belirtildiği açıklamada, kararın tüm dünyadaki Rusya temsilcilikleri nezdinde gösteri, mektup, faks, e-mail ile protesto edilmesi istendi. Açıklamanın ardından, “İstanbul Kırım Tatarları" yazılı siyah çelenk Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne bırakıldı. Bir grup Ukrayna vatandaşı da Kırım Tatarlarına destek olmak için eyleme katıldı.

ZG(BB) (FOTOĞRAFLI)