RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, görsel ve işitsel medya sektörünün sınır aşan özelliğe sahip olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin AB Tam üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda zaten bu alanda yabancı sermaye yüzde 100 izin vermek gerekeceğini hatırlatmak isterim. Dolayısıyla şu andaki yüzde 50’lik sınır tam üyelik gerçekleşene kadar” dedi.

Kırklareli Ünivertesi’nin davetli olarak kente gelen RTÜK Başkanı Davut Dursun ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’ı makamında ziyaret etti. Bir süre Vali Yaman ile görüşen Dursun ve Yıldırım ardından konuşmacı olarak katıldıkları konferansın verileceği üniversite yerleşkesine geçti. Burada ‘Türkiye’de Ulaşım ve İletişimin Dünü Bugünü’ isimli konferansta konuşma yapan RTÜK Başkanı Davut Dursun görsel ve işitsel medya sektörünün sınır aşan özelliğe sahip olduğunu söyledi. O nedenle yabancı sermayenin kolay girebileceği bir alan gibi gözüktüğünü anlatan Dursun, “Bir takım gerekçelerle yabacı sermayenin yüzde yüz girmesine müsaade edilmeyebiliyor. Fakat Türkiye’nin AB Tam üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda zaten bu alanda yabancı sermaye yüzde 100 izin vermek gerekeceğini hatırlatmak isterim. Dolayısıyla şu andaki yüzde 50’lik sınır tam üyelik gerçekleşene kadar. TRT dışında özel yayın kuruluşlarının temel kaynağı reklamdır. Kamu televizyonu olması özelliği ile bizlere gelen elektrik faturalarının yüzde 2’si buraya aktarılıyor. O nedenle her hangi finansman söz konusu değil. Ama özel televizyonlar ayakta durabilmeleri ancak reklama bağlıdır. Türkiye deki reklam pastasına bakıldığı zaman bu pastanın yüzde 57’sini televizyonlar tarafından alındığını, yüzde 2’sinin de radyolar tarafından alındığını görüyoruz. 2013 yılı itibari ile reklam pastasından televizyonların aldıkları pay yaklaşık 3 milyar lira. Yaklaşık 500’e yakın televizyon var. 500 televizyonun 3 milyar liralık reklam pastası ile ayakta durmaları mümkün değil. Dolayısıyla televizyonların ciddi bir finansman problemi var” dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Binali Yıldırım ise bakanlığın 11 yılda 172 milyarlık proje üreterek gerçekleştirdiğini belirterek şöyle devam etti:

“Tabi buna özel sektör dahil değil. İletişimde yatırımların çok özel sektör tarafından yapılıyor. Bunlarda yaklaşık 60 milyar lira civarında. Hepsini topladığımız zaman Türkiye’deki yatırımların toplam kamu yatırımlarının büyük kısmı ulaşım ve iletişim alanında gerçekleşmiş oluyor. Geçtiğimiz 11 yıl içinde kamuda sadece bizim bakanlığın bütün yatırımları yüzde 46’sını yaptığını görüyoruz. Yarıya yakın kısmının kamudaki yatırımların yarınsı gerçekleştirdik. Türkiye’nin ihtiyacı istikrardır. Güçlü ve siyasi iradenin istikrarlı olduğu zaman Türkiye hep büyümüştür."

Konuşmaların ardından Binali Yıldırım ve TRÜK Başkanı Dursun, üniversite yerleşkesini gezdikten sonra Kırklareli’nden ayrıldı.

AÜÜ(LK/SSA) (FOTOĞRAFLI)