Muhammet KAÇAR/RİZE, () – RİZE’de Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bölgedeki batıl inanışlarla ilgili yapılan derleme sonuçlarını 13 başlıkta toplayarak internet sitesinde yayınladı. Bunlar arasında, 'Elçiliğe giderken iç çamaşırını ters giyenin işi olur' inanışı, en ilginç inanış olarak dikkat çekti.
Rize Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün internet sitesinde 'Gelenek, Görenek ve İnanışlar' başlığı altında, bölgede bir dönem yaygın olan 13 batıl inanışa yer verildi. Günümüzde çoğu unutulan inanışlar şunlar:
- Çocuklar eğilip bacakları arasından bakarlarsa, o eve misafir geleceğine inanılır.
- Yeni evliler gece dışarı çıkarsa cin çarpar.
- Arazisine kamış fidanı dikenin erkek çocuğu olmaz. 
- Evin hayvanı bağırıp ağlarsa, ev halkından biri ölür. 
- Eskiden 14 ocak günü yılbaşı sayılıyordu. Bazı yerlerde buna 'Kocakarı yılbaşısı' deniyordu. Bu günde ip satın alırsan bütün yıl yılan göreceğine inanılır.
- Kurban bayramında et ev içine alınacağı zaman loğusa ve bebek ayağa kaldırılır. Yoksa kurban etinin lohusayı ve bebeği basacağına inanılır. 
- Yürüyemeyen çocuklar ocağın üzerine asılı olan zincirden yedi kez geçirilir. 
- Süpürgeyi üzerine süpürmek, erkek kardeşe kötülük getirir.
- Elçiliğe giderken iç çamaşırını ters giyenin işi olur. 
- Düğünlerde lahana dolması içine para konur. Para kime çıkarsa o zengin olur.
- Yürüyemeyen, geç yürüyen çocuklara 'basılmış' denir. Çocuğu yürütmek için ayaklarına ip bağlanır ve caminin kapısına getirilir. Namazdan çıkan ilk kişiye bu ip kestirilir. Böylelikle çocuğun yürümesini engelleyen bağın çözüldüğüne inanılır. 
- Yeni gelin koca evine geldiği zaman kucağına, anne ve babası sağ olan erkek çocuk oturtulur. Gelinin erkek çocuğu olsun diye.
- Kulak çınlaması, birinin öleceğine işarettir."

 FOTOĞRAFLI