RİZE il merkezi ile ilçelerinde yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri'ne su sağlayan Andon Deresi'ne hidroelektrik santral (HES) kurulması için yeniden çalışma başlatılması tepkilere neden oldu. Araçları ile yola barikat kuran vatandaşlar iş makinelerinin çalışmasına izin vermedi. Jandarma ile tartışan köylüler bölgede ateş yaktı, nöbete başladı.
Rize Belediyesi’ne bağlı Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nin, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için geçen hafta başlattığı çalışma köylülerin tepkisi üzerine durduruldu. Ancak bu sabah bölgeye getirilen iş makineleriyle kanal kazılıp boru döşenmek istenmesi üzerine yöre sakinleri tepki göstermekte gecikmedi. Küçükçayır Köyü'nden çok sayıda vatandaş ile bölgede HES’lere karşı verdiği mücadeleyle bilinen ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için ahırındaki ineğini satan Kazım Delal, çalışmaları engellemek için araçlarını iş makinelerinin çalışma yapacağı alana çekti.
Bölgeye gelen jandarma ekipleri ile tartışan köylüler geri çekilmeyeceklerini ve çalışmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Araçların bölgeye getirilen çekici ile alınacağının söylenmesi üzerine köylüler kol kola girdi, kenetlenip yolu ulaşıma kapattı. Jandarma bunun üzerine çekiciyi geri çekti. Köylüler ise çalışmaların başlamasına izin vermeyeceklerini belirterek ateş yakıp nöbete başladı.
'ÇEKİN ELİNİZİ YAKAMIZDAN'
Açıklamada bulunan Kazım Delal, daha önce açılan davada mahkemenin 'Havza planlaması olmadan Andon Vadisi’ne HES yapılamaz' yönündeki kararı olduğunu hatırlattı, HES yapmak isteyen Rize Belediyesi’ne tepki gösterdi. Delal, “Burası bizim.  Kendi arazimize arabalarımızı park ettik. Çekici ile arabaları kaldırmak istiyorlar. Bir tane araba vardı, şimdi 10 oldu. Bakalım hangisini çekecekler? Rize Belediyesi üzerimize baskı kuruyor. Neden? Burası belediyenin yeri değil, bizim yerimiz. Derelerimizde su kalmadı. Bizi rahat bırakın. Kimseye verecek bir çakıl taşımız bile kalmadı. Ben ahırımdan ineğimi satıp davayı kazandım. Çekin elinizi yakamızdan” dedi.

MK (TM/CK) (FOTOĞRAFLI)