Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI (Hatay), () - SURİYE'nin Deraa kentinde 6 Mart 2011'de başlayan gösterilerin 3'üncü yıldönümünde, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Suriyeliler, 'Ülkemizi özledik' diyerek savaşın bir an önce bitmesini ve Suriye'ye dönmek istediklerini söyledi.
Suriye'deki iç savaş 3'üncü yılı geride bırakırken, Hama kentinden gelen aileler, ölümden korktukları için güvenli ülke olarak gördükleri Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Savaştan en çok çocukların etkilendiğini belirten aileler, "Suriye'de okula giden çocuklarımız burada perişan oldu. Okula gidemedikleri için eğitimlerinden geri kaldılar" dedi.
Rejim askerlerinin eşlerini askere aldığını belirten Suriyeli kadınlar, "Bizler de çareyi kaçmakta bulduk. Şimdi bir ambarda yaşıyoruz. Ölümden kaçarak geldiğimiz Türkiye'de yaşamaya başladık. İş bulursak çalışıp ekmek almaya ve çocuklarımızın karnını doyurmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Savaşta evlerine isabet eden bomba ve füzeler sonucunda kullanılamaz hale geldiğini belirten Suriyeli bir kadın, "Çaresiz kaldık. 7 çocuğumla Türkiye'ye kaçtım. Ölümden kaçarak geldim, ama burada perişan olduk. Ambarlarda kalıyoruz. Savaşı yaşamış ve görmüş insanlar olarak her ne kadar güvende olsak da ülkemizi özledik. Savaş sona ersin ve bizde yaşadığımız topraklarımıza gidelim" dedi.
Bu arada bazı Suriyeliler ise sokaklarda kurdukları tezgahlarda çay, şeker ve çeşitli eşyalar satarak yaşmalarını sürdürmeye çalışıyor.

FD(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)