HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Suriyelileri kayıt altına almak için Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı'nca 1 ay önce başlatılan çalışmalarda, bugüne kadar 4 bin 500 Suriyeli kayıt altına alındı.
İlçe Emniyet Müdürlüğü ile belediye arasındaki alanda konuşlandırılan AFAD TIR'ında 12 Ocak'ta başlayan Suriyelileri kayıt altına alma çalışmaları devam ediyor. Muhtarlar aracılığıyla ulaşılan Suriyeliler, kaymakamlığın tahsis ettiği araçlarla ikametlerinden alınarak AFAD TIR'ına getiriliyor ve kayıt işleminin ardından tekrar ikametlerine bırakılıyor. Polis memurlarının görev yaptığı TIR'da Arapça okuma-yazma bilen imamlar ile tercümanlar eşliğinde yapılan kayıt işlemleri sırasında yaş farkı gözetilmeksizin Suriyelilerin parmak izleri alınıp fotoğrafları çekilerek tüm kimlik bilgileri ile bilgisayar sistemine giriliyor. Yaklaşık 20 bin Suriyeli'nin yaşadığı tahmin edilen 37 bin nüfuslu Reyhanlı İlçe merkezinde bugüne kadar 4 bin 500 Suriyeli kayıt altına alınırken, kayıt işlemlerinin ardından Suriyelilere Türkçe yazılı tanıtım kartı verilecek.
AFAD TIR'ınDA kayıt altına alınan Suriyeliler ise uygulamadan memnun olduklarını ifade ettiler. Hüssam Sait, uzun bir zaman önce Suriye'deki iç savaştan kaçarak güvenli gördükleri Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "Ailemle birlikte geldim. Savaş ortamından uzakta güvenli bir ülkede yaşamaktan memnunum. Burada halk ve yetkililer bize iyi davranıyor. Şimdi de kayıt işlemi yapıyorlar. İleride karşılaşabileceğimiz her hangi bir sorun karşısında kendimizi kanıtlama fırsatı bulacağız. Bize destek veren ve kucak açan Türk halkına teşekkür ediyoruz" dedi.