Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde protez bacakla amatör kümede 3 yıl top koşturan ve 2009 yılından bu yana altyapı antrenörlüğü yapan 37 yaşındaki Baybora Özdemir'in, UEFA A Antrenör Lisansı alan dünyadaki ilk futbol antrenörü olduğu öne sürüldü.
Henüz 8 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu sağ bacağının dizinden aşağısını kaybeden Alanyaspor Kulübü'nün altyapı antrenörü Baybora Özdemir'in spor aşkı engel tanımıyor. Ankara'da yolun karşısına geçmek üzereyken belediye otobüsünün çarpmasıyla engelli olarak yaşam mücadelesine devam eden Özdemir, protez bacağıyla hedeflerine birer birer ulaşmayı sürdürüyor.
PROTEZ BACAKLA FUTBOL OYNADI
Spora 13 yaşında futbolla başlayan Özdemir, hakemlerden gizli Antalya 1'inci Amatör Küme'de 3 yıl boyunca top koşturdu. Protez bacağına rağmen basketbol, masa tenisi, cimnastik, bilardo, tekvando ve hentbol da oynadı. Futbolcu olamayacağını anladıktan sonra 2009 yılında antrenör olmaya karar veren Özdemir, aynı yıl UEFA B antrenörlük lisansını aldı. Dünyanın en iyi teknik direktörlerinden biri olmak isteyen Özdemir, son olarak UEFA A Antrenör Lisansı'nı alan tek engelli antrenör olma başarısını gösterdi.
HAKEMLER ANLAMIYORDU
Ailesinden ve çevresinden aldığı pozitif enerjiyle hayatına devam ettiğini belirten Baybora Özdemir şöyle konuştu:
 "Arkadaşlarla halı saha maçlarına gidiyorduk. Plajda voleybol oynuyorduk. Basketbol, masa tenisi, cimnastik, bilardo, tekvando ve hentbol oynuyordum. Daha sonra Alanya'da bir arkadaşımın vasıtasıyla sağlık raporu çıkarttık ve ben amatör kümede bir anda futbol oynamaya başladım. Futbolda uzun çoraplar giyiliyor. Tekmelik takıp biraz da uzun şort giydikten sonra belli olmuyordu. Hakemler anlamadan rahatlıkla futbol oynayabiliyordum. Bu birkaç yıl böyle devam etti."
YENİ HEDEFİ PRO LİSANS
Engellilere yönelik 1996 yılında Akdeniz Üniversitesi'nde sınav açıldığını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:
"İşten ayrılıp sınava hazırlandım. Okula 2 kişi alınacaktı. Sınava da 2 kişi müracaat etmiştik. Futbolcu olamayacağımı anladım ama futbola dünyanın en iyi teknik direktörlerinden biri olarak devam etmek istiyordum. Bu hala en büyük hedefim. Beden eğitimi bölümünü kazandım. 2000 yılında üniversiteden 2'ncilikle mezun oldum. Belli bir dönem antrenörlükle ilgili herhangi bir iş yapamadım. 2009 yılında Alanyaspor Kulübü'nde altyapı antrenörü olarak görev yapmaya başladım. Aynı yıl UEFA B belgemi aldım. 4 yıl sonra 2 aşamalı UEFA A kursuna katıldım. İlk aşaması Ekim 2013'te Adana'da yapıldı. 2'nci aşaması ise bu yıl nisan ayında Side'de düzenlendi. Bu kursları başarıyla tamamladım ve geçtiğimiz günlerde lisansımı aldım."
DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK
Bu belgeyle Süper Lig ve PTT 1'inci Lig'de yardımcı antrenör olarak çalışabileceğini anlatan Özdemir, yıllardan bu yana antrenörlük yaptığını ancak, kendisi gibi engelli olup bu lisansı alan başka bir antrenör çıkmadığını söyledi. Özdemir, "UEFA eğitmenleriyle yaptığım görüşmelerde de UEFE A lisansı alan ilk fiziksel engelli çalıştırıcı olduğumu söylediler. Amacım Türk futboluna hizmet etmek. Yeni hedefim Pro Lisans almak" dedi.
ANTRENÖR EĞİTMENİ OLMAK İSTİYOR
Daha sonraki hedefinin Türkiye Futbol Federasyonu'nda antrenör eğitmenliği yapmak olduğunu kaydeden Özdemir, şöyle dedi:
"Fatih Terim hocama da seslenmek istiyorum. Şu anda benim durumumda olup UEFA A diploması alan dünyada başka bir antrenör yok. Antrenör arkadaşlarım beni normal bir bireymişim gibi görüyor. Bundan da büyük keyif alıyorum."
Alanyaspor Futbol Akademisi Başkanı Emin Yücesan ise Özdemir'in işini seven, kendisine hedefler koyan, gelişime açık bir antrenör olduğunu anlatarak, "Alanyaspor ve Alanya Belediyespor olarak kendisine her türlü desteği veriyoruz. Bu desteğe layık olmak için çok çalışıyor. Allah yolunu açık etsin" dedi.

TE(HA/İD) (FOTOĞRAFLI)