ERZURUM'daki Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömer Özden, "İnsanlar, yüzyıllardır korkularını dualarla yeniyor" dedi.
'Ayvakti' adlı bir aylık dergide 'Korkularımız ve dualarımız' konulu bir makalesi yayınlayan İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömer Özden, tüm canlıların korkuya kapıldığını sadece insanın korkuya karşı savunma mekanizması geliştirdiğini belirtti. Günümüzde insanların korkuya karşı psikologlardan destek aldığını anımsatan Prof.Dr. Özden, insanların asırlar boyu korkularını dualarla yendiğini anlattı.
İlahiyat Fakültesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özden, 'Korkularımız ve dualarımız' isimli makalesinde korkulardan nasıl kurtulabileceğimizi araştıran büyüklerin nasihat ve duaları yazdığını belirterek şunları söyledi:
"Büyüklerimiz, yatağa girdiğimiz zaman rahat uyumamız için, 'Bismillahi birsin ve billahi nursun yetmişbirbin Ayetel Kürsi dört yanımızda atlasın dursun' duasını öğretti. Biz de büyüklerimizin oğrettiği duaları okur ve rahat rahat uyurduk. Bu korkuların temelinde bize anlatılan metafizik varlıklar yer alırdı. Büyüklerimiz önce bize bu varlıkları anlatır sonrada kurtulmamız için dua öğretirdi. Biz de öğretilen duaları öğrenirdik. Büyüklerimizin oğrettiği; 'Yattım sağıma, döndüm soluma, sığındım süphanıma, melekler şahit olsun dinime imanıma, benden selam söyleyin varacak vatanıma, kabirde toprağıma cennette yaprağıma, öldümse elhükmülillah kaldımsa şükür elhamdulillah. Yarabbi üstümüze hayırlı sabahlar aç' diye dua ederdik. Bu bize psikolojik destek sağlardı. Güzel rüyalar görürdük kara kura görmezdik. Dedelerimiz, ninelerimiz, annelerimiz, babalarımız bize bilmeden psikolokluk yapmışlar. İnsanlarımız yüzyıllarca psikologların olmadığı dönemlerde bu dualarla korkularını yenmişlerdir. Bu sayede toplumumuz yüzyıllardır korkularını bu sayede yenerek uyum içinde yaşamışlardır."