MAKİNE Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Prof.Dr. Kenan Yakut, kayakla atlama kulelerinin pistlerinin çökme nedeninin iyi araştırılması gerektiğini, önünden geçen otoyolun etkisi olup olmadığının da iyi analiz edilmesini istedi.
2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları için 94 milyon lira harcanarak yaptırılan Kayakla Atlama Kulelerinin pistlerinin çökmesine neden olan heyelanın sebepleri üzerinde araştırma yapan Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Prof.Dr. Kenan Yakut, Kiremitliktepe'ye yapılan kulelerin Hollwood'un dahi dikkatini çekecek cazibeli bir alanda olduğunu bildirdi.
Kuleler yapılırken zemin etüdünden sonra güçlendirilme yapılıp yapılmadığı, zeminin uygun hale getirilip getirilmediğine bakılması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Kenan Yakut şunları söyledi:
"Bir yapı tam olarak dört dörtlük yapılmış olabilir ama göz önüne alınmayan çevresel faktörlerle de bu destabilizasyon gerçekleşmiş olabilir. Bunların da araştırılması gerekir. Acaba yapı gerçekleştirildikten sonra yükü etkileyen başka parametreler ortaya çıkmış mıdır? Göletler ve diğer ilave yapı elemanları gibi. Mekanik titreşimler, özellikle yapıları olumsuz etkiliyor. Acaba otoyolda trafik yükü dinamik yol şeklinde yapıyı etkilemiş midir? Bu da analiz edilmelidir. Ayrıca çevresel etkiler aşırı yağış, kar yükü de yıkımı tetiklemiş olabilir. Çim kayağında fazladan sulama yükü de yapıya zarar vermiş olabilir." 

FOTOĞRAFLI