Ömür ÇİÇEK/ YALOVA, ()- MARMARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı, Marmara Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi Müdürü ve Çocuk Koruma Merkezlerini Destekleme Derneği Başkanı Prof.Dr. Tolga Dağlı, çocuk istismarında hemen suçluya gidildiğini, ancak çocuğun ihmal edildiğini söyledi.
Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda Yalova Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından Yalova Doğa Koleji ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de desteğiyle çocuk istismarına yönelik seminer düzenlendi. Seminerde Prof.Dr. Tolga Dağlı, ‘Çocuk İstismarı ve İhmali Bütüncül Yaklaşımlar’ başlıklı bir konuşma yaptı. Çocuk istismarında toplumun her kesiminin sorumluluğu bulunduğunu söyleyen Prof.Dr. Dağlı, “Biz iddialıyız, inatçıyız ve başaracağız. Ne kurtarıyorsak kardır. Dünyanın her yerinde çocuk istismarı oluyor. Artıyor gibi görünüyor ama o da artık ortaya çıktığı için biliniyor. Türkiye’deki cezalarla ilgili şimdi yine bir kanun değişikliği yapılıyor. Bugün komisyonda görüşülecek. Komisyonda biz yokuz. Orada da sistem, çocuğun korunmasına yönelik değil. Bir olay olduğu zaman hemen suçluya gidiyoruz. Ona cezalar veriyoruz ama genelde neyi unutuyoruz? Çocuğu unutuyoruz. Çocuk ne olacak? Onda acil bir durum başlıyor. Acile bir hasta geldiği zaman nasılsa o çocuğun durumu da acildir. Bir istisna dediğiniz zaman onun acil olduğunu kimse düşünmüyor” dedi.
İstismara uğrayan çocuğa bakış açısının değiştirilmesi gerektiğini de belirten Prof.Dr. Dağlı, “Çocuk mağdur ama biz onu görmüyoruz. Başka şeyin peşine düşünüyoruz. Herkes parça parça bakıyor olaya. Ben doktorum, ben psikologum, ben kolluk kuvvetiyim diyerek çocuğa parça parça bakıyoruz ne yazık ki. Neticede çocuğu tüm göreceğimize parçalıyoruz” diye konuştu.
Çocuk istismarı ve çocuk hakları ihlalleri konusunda ailenin desteğinin önemli olduğunu söyleyen Prof.Dr. Dağlı, “Aile destek olduğu zaman biz işin içinden çıkıyoruz. Aile faktörü burada önemli bir rol oynuyor. Anneler genelde çocuklarının anlattıklarına kısmen ya da tamamen inansalar da bir kısmı koruyucu ve destekleyici davranmıyor. Koruyucu destekleyici olanlar bile sıklıkla tutarsız davranıyor. Aile bireyleri olaydan dolayı yoğun stres yaşıyorlar. Ailenin de desteklenmesi gerekiyor” dedi.

ÖÇ(FK/AAA) (FOTOĞRAFLI)