İSTANBUL, () Çağdaş İslam Mimarisi’nin dünyaca ünlü otoritesi Prof. Abdel Wahed El Wakil, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen konferansa katıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından davet edilen Prof. Abdel Wahed El Wakil, "Kimlik, Gelenek ve Mimari" konulu konferansa konuşma yaptı. Tasarladığı önemli eserlerde kimlik ve geleneği ön plana çıkaran, 1980 ve 1989 Aga Han, 2009 Richard H. Driehaus mimarlık ödülleri alan El-Wakil, konuşmasında İslam mimarisi ve kimliğinin korunmasındaki en önemli unsurun çağdaş yorumlarla beslenmesi olduğunu belirtti. El-Wakil "kimlik kaybının aynı zamanda gelenekselliğin de yitimi olduğunu" söyledi. "İslam medeniyeti devamlılık doktrini çerçevesinde kurulmuş ve bu statüko gelenekselcilik ile tasdik edilmiştir" diyen Prof. El Wakil, "Değişim, canlılığı çeşitliliği ve yaratıcılığı gelenekselcilikle koruyan ve tasdikleyen bir hareketidir" diyerek İslam mimarisinde değişimin de kaçınılmaz olduğunu belirtti.
"Değişim konjonktürel ilerleyişin bir parçası olamaz" diyen El-Wakil'e göre "Geleneğin korunamaması kaçınılmaz olarak kimlik kaybına yol açar ve geleneğin rolü tanımlanabilir bir sanat ekolünü korumaktır" dedi. Kimlik, gelenek ve mimari arasındaki güçlü ilişkiyi anlatan Prof. El-Wakil, geleneksel tasarıma olan gebeliğin daimi bir hareket içinde, adaptasyon ve asimilasyonla iç içe süregelen karmaşık bir süreç olduğunu iddia etti.
Katar Dışişleri Bakanı Kahlid Al Attiya'nın desteği ve APCO Worldwide'ın aracılığıyla, İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen konferans sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Prof. Abdel Wahed El Wakil'e İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın tarafından plaket takdim edildi.
ABDEL-WAHED EL-WAKİL KİMDİR?
7 Ağustos 1943 Kahire doğumlu Mısırlı Mimar Abdel Wahed El-Wakil, Suudi Arabistan'da yaklaşış 15 camiyi tasarlayan ve çağdaş İslam mimarisinin en önde gelen otoritelerinden biri olarak kabul edilir. 1960 yılında Uygulamalı Matematik, Sanat, Fizik, ve Kimya dallarından üstün bir başarıyla mezun olan El-Waki, 1965'ten 1970'e kadar Mimarlık fakültesinde öğretim görevliliği yaptı.
1980 yılında ilk Aga Khan Ödülüne, 2009 yılında El-Wakil klasik mimariye katkılarından dolayı Richard H. Driehaus Ödülüne layık görüldü.
(FOTOĞRAFLI)