ERZURUM'daki Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nden Prof.Dr. Nesrin Astam Yıldız, kuraklığın deprem kadar tehlikeli olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi'nde düzenlenen 2'nci Ulusal Çevre Merkezleri toplantısına değişik üniversitelerden katılan 25 akademisyen çevre sorunlarına dikkat çekti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Prof. Dr. Nesrin Astam Yıldız, 'Kuraklığın tarıma etkisi' hakkında sunum yaptı. Bitkilerin büyümesi için suyun çok önemli olduğunu, dünyadaki su kaynaklarının yüzde 70'inin tarım alanlarının sulanmasında kullanıldığını anlatan Prof.Dr. Yıldız, kuraklıktan dolayı meydana gelen iklim değişikliklerinin hayvan ve bitkilerin yaşam alanlarını daralttığını söyledi. Prof.Dr. Yıldız, şöyle konuştu:
"Kuraklık; afet, yani deprem kadar tehlikeli. Çünkü önce doymamız lazım. Sofralarımızın yüzde 70'i tarımdan gelir. Ülkemiz ürün çeşitliliği bakımından çok zengin. 1 kilo kuru madde üretmek için bir bitki yarım ton su tüketir. Bu suyun yüzde 5'i bünyesinde kalır. Doğa nüfus artışına karşın yenik düşecek. Doğadan biz bu tokadı yiyeceğiz. Artan nüfusun beslenmesi lazım. Dünyadaki su kaynaklarının yüzde 70'i tarım alanlarının sulanmasında kullanılıyor ve buna giderek talep var."

NK(KS/İD) (FOTOĞRAFLI)