ANKARA'da 31 Ocak 1990 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden hukukçu, siyaset adamı Prof. Dr. Muammer Aksoy, katledilişinin 24'üncü yıldönümünde doğum yeri İbradı'da düzenlenen törenle anıldı.
İbradı ilçe merkezinden dün düzenlenen törene Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İbradı Muammer Aksoy Şubesi Başkanı Sami Demircioğlu, CHP yerel yönetici ve üyeleri, ADD üyeleri ile vatandaşlar katıldı. İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya ile Belediye Meclisi üyeleri ile CHP İl Başkan Yardımcısı İbrahim Küçükkuru'nun da hazır bulunduğu tören Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, burada yaptığı konuşmada emperyalist güçler ve işbirlikçilerinin Türkiye'yi bölme gayretlerinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Akaydın, "Kuvayı Milliye ruhu ile Cumhuriyetimizi bu tehditlere karşı savunmalıyız" dedi.
PROF.DR. MUAMMER AKSOY KİMDİR
Muammer Aksoy, 1917 yılında Antalya'nın İbradı İlçesi'nde doğdu. 1939'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi'nde doktora yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Kürsüsünde asistanlık ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsünde öğretim üyeliği yaptı.
1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversite özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversitedeki görevinden istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi. 27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde Anayasa Hukuku profesörü oldu. 1960-1961 yıllarında Kurucu Meclis'te Antalya temsilcisi olarak çalıştı. 1961 Anayasası'nın hazırlanması sırasında Anayasa Komisyonu sözcülüğü ve CHP Parti Meclisi üyeliği görevlerinde bulundu.
12 Mart 1971 muhtırasından sonra sıkıyönetimce tutuklandı ve yargılamada aklandı. 1977'de CHP İstanbul milletvekili olarak parlamentoya giren Aksoy, Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980'den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi. 1989'da Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Bahri Savcı, Münci Kapani ve Bahriye Üçok gibi aydınlarla birlikte Atatürkçü Düşünce Derneği'ni kurdu ve Kurucu Genel Başkan olarak çalıştı. Muammer Aksoy, 31 Ocak 1990'da Ankara Bahçelievler'deki evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü. (FOTOĞRAFLI)