SARIKAMIŞ Herakatı'nın 99'uncu yıldönümü törenlerine katılan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ve ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sadece gönüllülerle yapılan anma etkinliğinin artık ülke geneline yayılmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Sarıkamış şehitlerinin 10 yıl öncesine kadar yeterince bilinmediğine işaret eden Prof. Dr. Sönmez, "Gençlik sayesinde Sarıkamış şehitleri, Türkiye'nin her tarafından anılan önemli bir etkinlik haline geldi" dedi.
Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, grup üyeleri ile birlikte Kars Havalimanı'nda sisin dağılmasını beklerken yaptığı açıklamada, "35 kişilik Sarıkamış Dayanışma Grubu, Enver Paşa'nın askerleri gibi evlerine dönemedi. Ama gazi olarak döneceğiz inşallah. Kars'ta kaldık, öğleden sonra uçak kalkarsa İstanbul'a gideceğiz. Enver Paşanın askerleri gibi mahsur kaldık dönemedik evimize" dedi. 
Prof. Dr. Bingür Sönmez, 4-5 Ocak günlerinde yapılan etkinlikleri ise şöyle değerlendirdi:
"2003 yılında ilk Sarıkamış Şehitleri anma törenini yaptığımızda AKUT, Sarıkamış Dayanışma Grubu, ERVAK olarak sadece 250 gönüllüydük. Geçen seneye kadar Genelkurmay, Valilik ve Kültür Bakanlığı arasında bir koordinasyon komitesi törenleri organize ediyordu. Ertesi yıl 2 bin kişi olduk. Birkaç yıl böyle devam etti. Sarıkamış'taki etkinliklere bu yıl 20 bin kişi katıldı. Geçen yıl yani 98'inci anma törenlerine katılanların sayısı 25 bini buldu. 98'inci anma töreninde büyük bir değişiklik yapıldı. Anma törenleri tam hedef kitle olan gençliğe yöneldi. Gençlik ve Spor Bakanlığı olayı üstlendi. Geçen yılki Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın Sarıkamış'a duyduğu özel ilgisiyle Türkiye'nin her üniversitesinden öğrenciler uçak ve otobüslerle Sarıkamış'a getirildi. Katılım 25 bini buldu. Bu yıl 25 bin yine toplanabilirdi daha fazla olabilirdi ama bakanlık yerel ihtiyaçları karşılamakta çok zorluk çekildiğini fark etti. Yine 20 bin öğrenci getirildi ve Türkiye'nin 81 ilinde Pazar günü saat 10.00'da ayrı ayrı yürüyüşler yapılarak aynı hava teneffüs edilsin istendi. Bu da çok başarılı oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığının katkılarıyla her sene katılımcı sayısının artacağına ve daha başaralı olacağına inanıyorum. Yeterki yöreye yatırımlar artsın."
ULUSAL BASININ KATKISINDAN SÖZ ETTİ
Sarıkamış şehitlerinin 2003 yılına kadar hiç konuşulmadığını ve ülke genelinde yeterince tanınmadığına dikkati çeken Bingür Sönmez, Erzurum Kalkınma Vakfının (ERVAK) Erzurum'da düzenlediği panelden sonra ilk defa konunun ülke gündemine taşındığını anımsattı.  Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Sarıkamış harekatının 90'ıncı yılında ulusal basının göstermiş olduğu ilgiyle Sarıkamış duyuldu. Sonraki yıllarda dalga dalga bu arttı. Ama yüksek sıçrama 98'inci yıl anma törenlerinin Gençlik ve Spor Bakanlığına verilmesiyle oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığına şehitler adına teşekkür ediyoruz. Düne kadar sadece Sarıkamış'ta yapılan kutluma, bugün ülke geneline yayıldı. Gençlik sayesinde Sarıkamış şehitleri, Türkiye'nin her tarafından anılan önemli bir etkinlik haline geldi. Bu gelişmeden dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.
'TOKİ'NİN KURACAĞI ANIT, SAVAŞ ALANINA UZAK'
TOKİ'nin Sarıkamış'ın doğusuna yaptıracağı 99 metrelik Sarıkamış Şehitleri anıtıyla ilgili eleştirilerde bulunan  Prof. Dr. Bingür Sönmez, bu konuda şunları söyledi:
"Savaş alanıyla ilgisi olmayan bir yer seçilmiş. Anma törenleriyle ilgili olan bir yer de değil. Anıtın konumu da mantığı da yanlış. Çünkü 99 metre uzunluğunda bir anıt üzerine 200 metrekare bir bayrak düşünüyorlar. Böyle bir bayrağı muhafaza etmek mümkün değil. Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak Bayraktepe'ye 54 metre yüksekliğinde bir bayrak direği koyduk. Üzerine bir bayrak astık. İki haftada bayrağı değiştirmek zorunda kaldık. 99 metre yüksekliğindeki anıta 200 metrekarelik bayrak asarsanız bunu her gün ya da birkaç gün arayla değiştirmek zorundasınız. Bu bayrak yaklaşık 50 kilogramdır ki ıslandığı zaman ağırlığı 2 katına çıkar. Yöreyi iyi bilen bir insan olarak anıtın hem yeri, hem mantığını doğru bulmuyorum. Orman ve Su İşleri Bakanlığı şu andan Sarıkamış'ta 7 bin metrekarelik bir alan üzerine 2 bin metrekarelik büyük bir müze planlıyor. Tam harekatın, savaşın olduğu yere Kafkas Cephesi Araştırma ve Tanıtım Merkezi kuruyorlar. Çok mükemmel. TOKİ'nin düşündüğü anıt savaş alanına uzak olduğu gibi anma törenleriyle de hiç ilgisi yok. Anma törenleri Sarıkamış'ın batı ucunda, anıt doğu ucuna konulan bir yerde. Mantık olarak da niye 99 metre yükseklikte olacak bunun cevabı yok."
SARIKAMIŞ HAREKATI VE İLK ANMALAR
Enver Paşa, komutasındaki binlerce askerle 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış'ın Allahuekber Dağlarında Rus kuvvetlerini püskürtmek istemiş, ancak Mehmetçik karakışa yenik düşmüştü. Bazı tarihçilere göre 90 bin, Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin asker şiddetli soğuk yüzünden şehit olmuştu.
Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış Tümenindeki subayların Allahuekber Dağlarındakı sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca Başkanlığındakı Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı  Prof. Dr. Bingür Sönmez'in çabaları ile yaygınlaştı.