Timur TARLIĞ-Yaşar KAÇMAZ / İSTANBUL, () Prof. Dr. Bingür Sönmez, Aydın Doğan Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde, “Eğitim Etkinlikleri” kapsamında konferans verdi. Sönmez, sağlık konulu konferansında tıp alanında kullanılan savaş teknolojilerinden bahsetti.

Konferansa, Doğan Yayın Holding İşçi Sağlığı İş Güvenliği/Sağlık Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Gündüz Tezmen ile Aydın Doğan Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman da katıldı.

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, modern tıpta kullanılan teknolojilerin savaşlar sırasında keşfedildiğini belirterek, radar teknolojisinin ultrasonografik görüntülemeye, lazerli hedef tespit teknolojisinin lazerli göz ameliyatlarına dönüştüğünü anlattı. Eski teknolojiyle vücut içinde kullanılan kalp kapakçığı, eklem protezi gibi ürünlerin paslanmaz çelikten üretildiğini, bunların çok kolay deforme olduğunu, ancak uzay araçlarında kullanılan titanyum gibi metallerin protezlere daha uygun olduğunun belirlenmesiyle tıpta kullanılmaya başlandığını belirtti. Yine uzay araçlarında insan eli taklit edilerek yapılan ve örnekler toplamaya yarayan robotların artık ameliyatlarda kullanılabildiğini hatta bu robotlarla kıtalar arası ameliyatların gerçekleştirildiğini anlattı.

Okul Müdürü İncigül Ulaş da yaptığı konuşmada, beslenme dostu okul programına başvurduklarını, programın gerektirdiği kriterleri yerine getirerek beslenme dostu okul sertifikası aldıklarını belirtti.

Konferansın sonunda Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Prof. Dr. Bingür Sönmez, Doğan Yayın Holding İşçi Sağlığı İş Güvenliği/Sağlık Merkezi Başkan Yardımcısı Dr. Gündüz Tezmen ve Aydın Doğan Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Gündüz Alpman, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
(TT) (FOTOĞRAF)