Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU'da 2 yıl önce belinde kılıç, omzunda tek kırma av tüfeği ve elinde megafonla minibüs güzergahının değiştirilmesini protesto eden ve çıkan arbede sonucunda 2 polisi kılıçla yaralayan 65 yaşındaki Nureddin İslam ile yeğeni 33 yaşındaki Kerim Göl, 6 yıl hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada akıl hastası olmaları nedeniyle beraat ettiler.
Ordu'da 2 yıl önce köy minibüslerinin kent merkezine sokulmayarak Şirinevler Mahallesi'ndeki Kamyon Garajı'na girmelerini protesto etmek isteyen Nureddin İslam, yeğeni Kerim Göl ile birlikte Ordu Belediyesi binası önüne gitti. Belinde kılıç, omzunda tek kırma av tüfeği, bir elinde de megafonla protesto gösterisinde bulunan İslam, kendisine müdahale etmeye çalışan polisle tartıştı. Kerim Göl polis tarafından gözaltına alınmak istenince Nureddin İslam belindeki kılıcı çekerek direndi. 2 polis silahını havaya doğrultarak kendilerini korumaya çalışırken Kerim Göl, dayısının elinden alıp salladığı kılıçla polisleri hafif şekilde yaraladı. Daha önceden akli dengesinin yerinde olmadığına dair raporları olan Nureddin İslam tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken yeğeni Kerim Göl, 25 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu.
6 YIL HAPİS CEZASI İSTEMİYLE DAVA AÇILDI
Ordu Asliye Ceza Mahkemesi'nde geçen yıl Mayıs ayında Nureddin İslam hakkında görevi yaptırmamak için direnme, 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarından, Kerim Göl hakkında ise görevi yaptırmamak için direnme, kamu görevlisine alenen hakaret, ateşli silahlar ve bıçakların taşınması, bulundurulması kanuna muhalefet suçlarından 6'şar yıl hapis cezası istemiyle kamu davası açıldı.
Nureddin İslam ve Kerim Göl suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Emanetteki antika niteliğindeki tüfek ve kılıcın da geri verilmesini talep etti. Geçen 6 Mayıs'ta sonuçlanan davada, Nureddin İslam'ın Ordu Adli Tıp Şube Müdürlüğü'nden, Kerim Göl'ün ise Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nden alınan akli dengelerinin yerinde olmadığını içeren raporları dava dosyasında yer aldı.
GÜVENLİK TEDBİRİ UYGULANACAK
Mahkeme heyeti, Kerim Göl'e 'kamu görevlisine alanen hakaret', 'görevi yaptırmamak için direnme', Nureddin İslam'a ateşli silahlar ve bıçakların taşınması, bulundurulması kanuna muhalefet suçundan suç tarihinde cezai sorumluluğunu ortadan kaldıracak biçimde akıl hastalığının bulunduğundan haklarında atılı suçtan ceza verilmesine yer olmadığına, akıl hastası olmaları nedeniyle koruma ve tedavi amaçlı olarak yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınarak haklarında güvenlik tedbiri uygulanmasına, yerleştirildiği kurumun sağlık kurulunca düzenlenen raporda toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalktığı veya önemli ölçüde azaldığının belirtilmesi halinde mahkeme kararı ile serbest bırakılmalarına hükmetti.
Mahkeme, Kerim Göl ve Nurettin İslam'ın beraatlerine karar verdi.

NK(MS/AK) (FOTOĞRAFLI)