Soruşturma dosyasında Rıza Sarraf'ın magazin dünyasının ardından hızla siyaset dünyasında tanındığı, geliştirdiği bürokratik ilişkiler ve kurduğu Rüşvet çarkı ile karşılaştığı problemleri çözdüğüne yer verildi.
EGEMEN BAĞIŞ, SARRAF'IN ŞU İŞLERİNİ HALLETMİŞ
Savcılığın iddiasına göre AB Bakanı Egemen Bağış Sarraf'ın rüşvet verdiği Bakanlardan biri. Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre, Sarraf'ın Bağış'a 1,5 milyon dolar yaklaşık 3 milyon TL rüşvet verdiği ileri sürülüyor, bu iddia da teknik takipte kayda geçen belgelere dayandırılıyor. Adli kaynaklardan sızan bilgilere göre Egemen Bağış'a rüşvet şunları yaptığı için verildi.
Rıza Sarraf'ın bürokratik işlemlerini takip etti, Sarraf'ın babasına İtalyan vizesi ve oturma izni alınmasını sağladı, Sarraf'ın suç örgütünde faaliyet gösteren 5 kişinin türk vatandaşlığına istisnai yoldan alınmaları için kulis yaptı, Sarraf hakkında yayınlanacak haberlerin engellenmesini sağladı ve Sarraf'ın yürüttüğü otel projesi ile ilgili yardımcı oldu.
EGEMEN BAĞIŞ'A TOPLAM 1,5 MİLYON DOLAR RÜŞVET
Soruşturma dosyasındaki iddiaya göre, 19 Nisan 2013 tarihinde başlayan rüşvet ilişkisi Rıza Sarraf'ın karşılaştığı problemler çözüldükçe devam etti. Diğer iki ödemenin ise 28 Ağustos 2013 ve 10 Ekim 2013 tarihlerinde 500 bin dolarlık iki parti halinde gerçekleştirildiği ileri sürülüyor.
AYAKKABI KUTUSUNDA 500 BİN DOLAR
Türkiye'den hayali ihracat yoluyla milyarlarca dolar nakit parayı ve yurtdışından getirdiği kaçak altınları kuryelerle İran'a çıkarmakla suçlanan Rıza Sarraf'ın peşindeki polisler, iddiaya göre 19 Nisan 2013 günü Bakan Egemen Bağış'a ayakkabı kutusunda 500 bin dolar rüşvet ödendiğini belirledi. Ortaköy'de Avrupa Birliği ofisinde yapıldiği ileri sürülen ödeme ve buraya kadar yapılan hazırlıklar adım adım görüntülendi, delil olarak soruşturma dosyasına girdi.
"RÜŞVET TEKNEYLE GETİRİLDİ. MOTOSİKLETLİ KURYEYE TAŞITILDI. BAKANLIK OFİSİNDE TESLİM EDİLDİ"
Fotoğraflı delillerle desteklenen iddiaya göre Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ofisinde sonuçlanan rüşvet teslimatı şöyle seyretti.
Ortaköy İskelesine tekneyle yanaşan Rıza Sarraf'ın şoförü İskelede motosikletli kurye ile buluştu. Rıza Sarraf'ın talimatıyla hazırlanan 500 bin dolar kurye ile Ortaköy'e gönderildi. Sarraf'ın şoförü, kuryenin çantasından ayakkabı kutusunu alarak araca yöneldi, araçta Rıza Sarraf bulunuyordu.
"BAĞIŞ OFİSTEYDİ. SARRAF İÇİNDE 500 BİN DOLAR OLAN AYAKKABI KUTUSUNU TESLİM ETTİ"
Savcılığın, fotoğraflara ek olarak, bazı telefon görüşmelerini de rüşvet iddiasının kanıtı olarak dosyaya eklediği öğrenildi. Buna göre Sarraf bir telefon görüşmesinde, ağır yükü yüzüden makamın ortasında yırtılıp düşecek bir paketten bahsetti. İşte bu görüşme de savcılığın dellileri arasına girdi. Çünkü savcılığa göre bu paket, içinde 500 bin dolar olan ayakkabı kutusu.
RANDEVU ALDI. AYAKKABI KUTUSU HAZIRLANDI
Sarraf'la Bağış arasındaki ilk rüşvet alışverişi olduğu ileri sürülen olayın yaşandığı gün soruşturma dosyasına diğer ayrıntılarıyla da girdi. İddiya göre Sarraf Bağış'ı aradı. 16 - 18.00 arasında, 2 saat süreli bir randevu aldı. Bunun üzerine Sarraf ile arkadaşları arasında da telefon trafiği yaşandı.
Bu görüşmelerden birinde Sarraf'ın İranlı Abdullah Happani'ye hazırlanacak 500 binden, saat 4'te götürülecek bir şeyden, hediye paketi yaptırılacak bir ayakkabıdan bahsettti. Acil hazılatılacak bu paketin Ortaköy'e gönderileceği talimatını verdi. İşte bu görüşmenin kaydının da dosyaya delil olarak girdiği belirtiliyor.
İKİNCİ 500 BİN DOLAR. BU KEZ TAKIM ELBİSE EŞLİĞİNDE
AB Bakanı Egemen Bağış'ın ikinci kez 500 bin dolar rüşvet karşılığında Sarraf'ın babasına İtalya vizesi almasında yardımcı olduğu ileri sürülüyor. Savcılık ikinci 500 bin dolar rüşvetin, koyu renkli bir takım elbise eşliğinde bakan Bağış'a gönderildiğini iddia ediyor. İddiasına delil olarak da o tarihte yapılan görüşmeleri, Egemen Bağış'ın evinin önünde fotoğrafla tespit edilen haraketliliği gösteriyor.
BAĞIŞ KRAVATIN TASARIMINI ÇOK BEĞENMİŞ
Egemen Bağış'la Rıza Sarraf arasındaki son telefon görüşmesinde Bağış'ın zevkli kravat seçiminden ötürü Rıza Sarraf'a teşekkür ettiği belirtiliyor. Bu görüşmenin geniş kayıtları ve fotoğrafların da dosyada olduğu belirtiliyor.
Öte yandan Bağış'ın yaptığı bir başka telefon görüşmesi kaydına dayanarak bakan Bağış'ın Rıza Sarraf ve örgüt üyelerinin Türk vatandaşlığına geçişinde devreye girdiği iddia ediliyor. Söz konusu görüşmenin 28 Ağustos 2013 tarihinde Bakan Bağış ve Rıza Sarraf arasında gerçekleştiği belirtiliyor.
YİNE 500 BİN DOLAR. BU KEZ ÇİKOLATA KUTUSUNDA
Savcılığın iddiasına göre Sarraf, hakkında basında çıkacak haberlerin çıkmaması yönünde çabalarından dolayı Bakan Bağış'a üçüncü kez 500 bin dolar verdi. Paranın bu kez çikolata kutusunda götürüldüğü iddia ediliyor. 10 ekim 2013 tarihinde yapıldığı ileri sürülen bu ödemenin delili olarak, bakanın ikametine giren araçların fotoları, ödemeyi yapan kişilerin ve ödeme sonrası bakan Bağış'ın da dahil olduğu kişilerin telefon görüşme kayıtları gösteriliyor.
"BAĞIŞ'A ÖDEME HABERLERİN ENGELLENMESİ ÜZERİNE YAPILDI"
Savcılık Rıza Sarraf'ın kendisini vergi müfettişlerine ihbar eden ve rüşvet vermezse basına vereceğini söyleyen şahıslara karşı Egemen Bağış aracılığıyla medya gruplarına baskı yaptırdığını, ödemenin de haberlerin engellenmesi üzerine yapıldığını iddia ediyor.