MUĞLA 'nın yeni kurulan ilçesi Menteşe'deki Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesine poliklinik binası yapılması için geçen nisan ayında 8 çam ve 7 zeytin ağacının kesilmesinin ardından kalan 25 ağaç da kesildi. Sağlık Müdürlüğü yetkilerinin 'Çözüm yolu bulacağız' sözü üzerine eylemlerine son veren Muğla Dayanışma Platformu üyeleri, verilen söze rağmen tüm ağaçların kesilmesini alkışlar ile protesto etti.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis arkasındaki bahçede, içinde çeşitli branşların yer alacağı, poliklinik binası yapımı için 40 çam ve zeytin ağacından 15'i geçen 9 Nisan'da kesildi. Vatandaşların ihbarı üzerine kesim yapılan alana gelen Muğla Dayanışma Platformu üyeleri, duruma tepki gösterdi. İşçilerin alanı terketmesi üzerine Hastane Başhekimi Dr. Gürsoy Doğan ile görüşen platform üyeleri, ididaya göre, "Konunun muhatabı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekterliği ve İl Sağlık Müdürlüğü, benim yapacağım bir şey yok" cevabıyla karşılaştı. Çevreciler bunun üzerine geriye kalan 25 ağacın kesilmemesi için bahçede nöbet tuttu. İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, müdür yardımcıları ile birlikte kesim yapılan alana gelip, 'Çözüm yolu bulacağız, başka ağaç kesilmeyecek' sözünü verdi. Aldıkları cevap karşısında ikna olan yaklaşık 500 çevre gönüllüsü, hastane bahçesindeki nöbetine son verdi. Dün sabah saat 05.30 sıralarında İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, daha önce Orman Bölge Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden aldıkları izinle hastane bahçesinde geriye kalan 25 ağaç de kestirildi. Kesimin yapıldığı yerde toplanan Muğla Dayanışma Platformu üyeleri, kendilerine verilen sözün tutulmaması nedeniyle bir dakika boyunca alkışlı protestoda bulundu.
Tepkilerini dile getiren Muğla Dayanışma Platformu üyesi Mustafa Tuncaelli, "İki gece başında nöbet tuttuğumuz ağaçlar, yapılan bir operasyonla kesildi. Bunun için çok üzgünüz. Bu durumu tıpkı geçmiş zamanlarda idam mahkumlarına yapılan infazlar gibi değerlendiriyoruz. Hastane yönetimi, zekanızı ağaçlara sahip çıkan Muğla halkını aldatıp, tatil günü sabahın beşinde ağaçları kesmek için değil de, onları koruyup çağdaş bir poliklinik yapmak için harcasaydınız kentimiz için daha hayırlı iş yapmış olurdunuz. Mevcut ağaçları kesmeyi seçen valilik, İl Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Birliği'ni şiddetle kınıyoruz" dedi.
"SAĞLIK MI YOKSA AĞAÇLARIN KESİLMESİ Mİ?"
Muğla İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ise, "Kendileriyle daha önce bir araya geldiğimizde çam ağaçlarının taşınıp taşınmayacağını araştırmamız istendi. Yaptığımız çalışmalarda ağaçların nakil edildiği zaman canlılığını yitirdiğini öğrendik. Bunun için proje değişikliği 1 yıl demek. Tüm bunları göze aldığımızda günde 3 bin hastanın çeşitli poliklinik hizmetinden yararlanması mı, yoksa ağaçların kesilmesi mi? İl genelinde herkesin görüşüne saygı duymak gerekiyor. Burada sadece poliklinik binasının yanında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yapılacak. Önümüzdeki 30 yılına damga vuracak bir proje. Herkesin sağlığını ve geleceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

CA(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)