ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde dünyaca ünlü Damlataş Plajı, deniz çekilmesiyle 30 metre genişledi.
Yılda 3 milyonu aşkın turistin ziyaret ettiği turistik ilçe Alanya'nın dünyaca ünlü Damlataş Plajı, deniz çekilmesiyle 30 metre genişledi. Tatilcilerin denize girdiği 50 metre genişliğindeki plaj 2-3 hafta içinde yaklaşık 80 metreye ulaştı. Damlataş Plajı'nda inceleme yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Alanya Temsilcisi İhsan Erman Kaptanoğlu, denizler ve plajlardaki kütle değişimlerinin genelde doğal nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Damlataş Plajı'ndaki kum kütlesinin artışının da doğal nedenlerden kaynaklandığını vurgulayan Kaptanoğlu, "Bu değişimi meteorolojik ve mevsimsel dalga hareketlerine bağlayabiliriz. Tsunami gibi başka nedenlere bağlamak yanlış olur" dedi.
TSUNAMİ DEĞİL, DENİZ ÇEKİLMESİ
Cebelitarık Boğazı'nda kuzeyden güneye doğru gelen bir akıntı nedeniyle bu tip deniz çekilmelerinin meydana geldiğini anlatan Kaptanoğlu, "Damlataş Plajı'nda deniz seviyesinin 30-40 metre geriye çekildiğini görüyoruz. Ancak bu değişim dönemseldir. Belli bir süre sonra normale döneceğini düşünüyorum. Burada denizin çekildiğini söylemek daha doğru olur. Çünkü tsunami olsa 6- 7 saat sonra dalgalar sahile vurur. Fakat burada böyle bir olay olmadığı için tsunamiyle bağdaştıramayız" diye konuştu.
DENİZ 30-40 METRE ÇEKİLDİ
Alanya Belediyesi Sahil Güvenlik Zabıtası Murat Tunçel ise şöyle dedi:
"Yaklaşık 2 hafta önce buralar tamamen denizdi. Fırtına çıktı ve dalgalar plajı kapladı. Ardından deniz 30-40 metre geriye geçildi. Daha önce insanların yüzdüğü yerler şu anda kumsal oldu. Deniz çekilmesi olduğu söyleniyor."
Jeoloji Mühendisi Ali Akkuş da 2007 yılından bu yana denize bir kum birikmesinin meydana geldiğini öne sürerek denizdeki akıntının yön değiştirmesi olayının, jeofizik mühendislik fakülteleri tarafından araştırılması gerektiğini kaydetti.